Vi prøver noe nytt på fyret – BOKBAD

Helen Uri i midten og Asle Lien til høyre. Det er venneforeningens Fred Nederhoed som sitter til venstre.

Torsdag 14. mars tok vi spente og forventningsfulle imot Helene Uri – godt kjent for alle som synes språk er spennende og for alle som liker å lese bøkene hennes. Sætres Asle Lien skulle være bademester i dette bokbadet.

Temaet for kvelden var både hennes bokprodukjon, hennes virke som språkforsker og ikke minst hennes spalter om gleder og sorger som oppleves i språket vårt. Samtalen mellom de to gled fint, og vi fikk mye interessant informasjon. Det var mange i stuene som er i den kategorien som skvetter litt når vi hører noe sagt som vi ikke liker – rent grammatikalsk. Det var ikke ungdommene som hadde møtte frem på fyret denne kvelden; de fleste hadde lært grammatikk i sin barndom og ungdom. Vi ble fortalt det vi jo vet og som vi må akseptere, men kanskje ikke er så villige til å gjøre – at språket endrer seg og det er noe vi faktisk må finne oss i. Hun hadde gode eksempler på ord fra virkelig gamle dager som gjennom tiden er blitt til det ordet vi bruker i dag.

Mange hadde spørsmål og kommentarer om språk og uttale, og det ble en fin samtale der i de blå stuene. Publikum var så konsentrerte om samtalen at skriveren her verken så eller hørte reaksjoner på synet av den diiiigre cruisebåten som gled opplyst forbi utenfor vinduene.

Takk Helen Uri og Asle Lien for en interessant kveld på Filtvet fyr.