Norske julehefter fra 1880 til i dag

En engasjert Tom Brenne på Filtvet fyr. (Foto Inger S. Eriksen)

Tre arrangementer «slåss om publikum» i Hurum denne kvelden – tre arrangementer som alle tre kunne tenkes å være interessante for våre gjester. Men de blå stuene ble fylt opp akkurat passe. Med kaffe og kringle foran seg kunne publikum ta imot et engasjert innlegg fra Tom Brenne. Han har samlet på julehefter i ca. 20 år. Interessen begynte med hans store interesse for Mikkjel Fønhus. Dette engasjementet førte for øvrig til at han vant
48 000 kroner i Kvitt eller dobbelt. Men han oppdaget fort at Fønhus var en aktiv leverandør av tekster til juleheftene. Dermed sporet interessen over på disse heftene.

Publikum fikk mange eksempler på titler og forsider, smakebiter på tekster fra heftene og – ikke minst – eksempler på kunstbilag. Det var nemlig utbredt med kunstbilag – trykket på finere papir enn selve bladet og gjerne med stiplet kant slik at man kunne rive bildet ut.

Godordene haglet etter foredraget. Brennes sterke engasjement og store mengde kunnskap om norske julehefter imponerte. Kort sagt – en hyggelig kveld.