Hva har hendt

Hyllest til Arild Nyquist - poesi og musikk

6. november 2022



Nok engang fyltes stuene på fyret med en eksklusiv liten gruppe interesserte.  Eksklusiv fordi det ikke er plass til så mange.  Publikum kommer tett på den som skal presentere noe for oss.  Det oppleves som veldig fint!

Denne gangen var det altså forfatter og  billedkunstner Arild Nyquist som sto i sentrum.  Skuespiller Pia Borgli presenterte mennesket Arild Nyquist for oss – både gjennom poesien han har skrevet, men også ved hennes personlige kunnskap om og kjennskap med «Dikter- Arild».  Hun traff ham første gang på Oslo Nye teater i 1987 i forestillingen «Goddag Dikter Arild».  Da spilte han seg selv; Pia Borgli spilte en Kråke.

Musikken ble fremført på klassisk gitar av Rebekka Plagge Rist-Larsen.  Hun er 20 år, men har spilt gitar fra hun var fem år.  Rebekka går 2. året på utøvende bachelor på Norges Musikkhøyskole.  Hennes rolige gitarspill var det bare godt å høre på!

Forestillingen var i regi i Asker KammerMusikkFestival – i samarbeid med FFV.

Om kunsten å spleise tau

11. og 18. oktober 2022



Heldig er den foreningen som har en med viten om tauverk – spleising og knuter – i sin midte.  Det har Filtvet Fyrs Venner.  Det er fint å kunne bruke slike personer til noe som kan fenge noen av alle de der ute!

Akkurat passe mange – 8 stykker – meldte seg på.  Det var faktisk ikke bare menn, og godt var det!  Men alle åtte benket seg pent foran mannen med kunnskapene, Jan Gustavsen, og sugde til seg ny lærdom.  Jan hadde forberedt seg godt – det ser dere bl.a. ut av det vedlagte bildet.  Deltakerne fikk også noen sider med skriftlig materiale å studere.

Dere skal ikke se bort fra at et slikt kurs kan gjentas. Og – ikke minst – har du et tips om noe du er interessert i og som du kan tenke deg å lære mer om (og som passer til en aktivitet på fyret), ta kontakt med vennforeningen – post@filtvetfyr.no.

Historien om Sølvskonnerten

4. oktober 2022



Tirsdag 4. oktober tok vi på fyret imot historiker og forfatter Dag Hundstad.  Han hadde med seg den spennende historien om «Sølvskonnerten».  Skuta – som het «Plattsburg» – forlot Baltimore sommeren 1816 med kurs for Tyrkia.  Der skulle de kjøpe opium.  Betalingen for varen befant seg ombord i form av kister med sølv- og gullmynter.  Forholdene ombord var ikke av de beste, og underveis mot målet kastet mannskapet kapteinen og to andre offiserer over bord.  Med en slik handling var de pr. definisjon mytterister/pirater.  Det spesielle for oss nordmenn var at da mytteristene skulle finne et sted å holde skjult og leve livet med sine mange verdifulle mynter, valgte de Norge – nærmere bestemt uthavnen Kleven utenfor Mandal.  Det er en spennende historie som ble godt fortalt og dokumentert av Dag Hundstad.

Som vanlig var de blå stuene befolket av akkurat passe mange mennesker til at de kunne nyte historien, en kringlebit og en kaffekopp.  Spennende var det!

Det ble en god sommer

10. august 2022

Kunstneren bak disse bildene er Stig Andresen

Kunstneren bak disse bildene er Stig Andresen

Ja, heldigvis ble det en god sommer!  Men vi lurte lenge på hvor alle menneskene var.  Det var et til tider veldig beskjedent besøk på fyret helt til midten av juli – og enda litt lenger.  Vi vet jo at været betyr mye. Er det for varmt, kommer det få.  Regner det  mye, kommer det også få.  Men været var egentlig ganske passe i perioder.  Men vi skjønte etterhvert at det ikke hadde noe med Filtvet fyr å gjøre – det var slik også for andre etablissementer.

Men det gikk seg altså til og til slutt satt vi igjen med opplevelsen av at dette var virkelig en fin sommer!  Det er stort sett en glede å være vakt på fyret om sommeren.  Det er mange fornøyde besøkende; mange er på sitt årlige besøk mens mange andre kommer opp trappa for første gang.  Av de sistnevnte er en stor andel av dem i undring over at man kan finne et slikt sted så nær Oslo, Bærum, Drammen osv.

Kunstsalget var også beskjedent i begynnelsen, men også der ble konklusjonen god:  Det endte på et kunstsalg godt over gjennomsnittet.  Det er vi glade for; det gjør godt å kunne sende kunstnerne en god slump penger når det hele er over.

Vi hadde fått låne bilder av Jan Wanggaard som ble hengt opp i Maskinhuset.  Bildene viste glimt fra prosjektet med å hente polarskuta «Maud» fra Alaska til Norge for noen få år siden.  Og som vanlig var både fyrmuseet i kjelleren og selve lykterommet på toppen av bygningen populære steder.  Mange gode tilbakemeldinger.

Vår beskjedne inngangsbillet på kr. 20 ga også penger i kassa – penger som er gode å ha til vedlikehold av fyret.

 

Filtvetdagene på Filtvet fyr

10. juli 2022

Jan Gustavsen viser spleisingens hemmeligheter

Jan Gustavsen viser spleisingens hemmeligheter

Helgen 9. og 10. juli «slo Filtvet vel på stortromma» og arrangerte Filtvetdagene to hele dager til ende.  Fyret deltok begge dager – med stand ved Joker’n et par timer lørdag formiddag (loddsalg og info om fyret) og ekstra tilbud på fyret (bl.a. gratis inngang).

Begge dagene var det rebusløype for barna.  De fikk et ark med små foto av steder på hele fyreiendommen.  Oppgaven var å finne de aktuelle stedene i virkeligheten.  Der fant de en lapp med en bokstav.  Den skulle de skrive ned og til slutt komme frem til to ord.  Hvilke?  Filtvet fyr, selvfølgelig!  Ganske mange barn sprang rundt og fant løsningen.  Det vanket en liten premie.

Begge dager var det også omvisning til angitte klokkeslett.  Knut-Arne Ekern tok seg av det, og fikk flere interesserte med seg på rundtur.

Og ikke minst – på søndag benket Jan Gustavsen seg på gårdsplassen med tilbud om litt instruksjon i å knyte noen knuter og spleise tau. Det siste er ikke så enkelt å få til sånn i farten, men flere fulgte interesserte med når Jan satte i sving.  I høst blir det tilbud om et to-kvelders-kurs i spleising av tau.

Sommer'n på fyret er i gang

18. juni 2022

Sommeråpning  strålende vær

Sommeråpning strålende vær

Ja, så var vi i gang – i tradisjonell stil.  Musikk i naustveggen ved «Tradjazzbandet Norsk Linie», kaffe og vaffel i naustet og publikum plassert på berg, brygge og strand.  Og sola var med oss.  Det var slik det skulle være.

En av kunstnerne som presenteres denne sommeren, keramiker Tulla Dahl, var til stede fra start.  En av billedkunstnerne, Joran Tveterås, var på plass da konserten var over og publikum inntok fyrbygningen.  Der fikk de som ønsket det, noe litt lett sprudlende i et glass med på vandringen. De tre andre billedekunstnerne er Nico Widerberg, Stig Andresen og Gunn Vottestad.

Det vanket mange godord for godt valg av kunstnere – noe for enhver smak.  Sommeren ligger foran oss, og publikum har mange muligheter til å komme innom – helt frem til 7. august er det åpent – alle dager minus mandag – kl. 13 – 17.

Men Filtvet fyr er ikke bare kunstutstilling!  I år henger et utvalg av bilder av polarskuta Mauds 100 år i Maskinhuset.  De har venneforeningen fått låne av Jan Wanggaard – mannen bak redningen av båten.  Den ligger, som vel mange vet, godt fortøyd i havna ved tidligere Hurum Fabrikker.

I kjelleren finnes selvfølgelig «Fyrhistorisk museum».  Det er vel verdt et besøk.  Og så man ikke glemme at dette er et fredet fyr med en spennende historie.

Stor interesse for Fernando Peña y Lillo

23. april til 30. mai 2022

Fornøyde!  Ordfører Lene Conradi, Almendra og FFV's Fred

Fornøyde! Ordfører Lene Conradi, Almendra og FFV's Fred

De blå stuene på fyret var nesten for små da FFV og Fernandos familie inviterte til utstilling av arbeider som var igjen etter Fernandos død i 2017.

Det ble stor åpning.  Fernandos datter Alamendra snakket om faren sin, det var hilsen fra Amnesty International og offisiell åpning ved kommunens varaordfører, Monica Vee Brattli.  Og ikke å forglemme vakkert gitarspill av to unge fra Kulturskolen.

Fernandos familie ønsket at overskuddet av et evt. salg skulle gå til Amnesty.  Det var et naturlig valg siden familien kom til Norge fra Chile som politiske flyktninger på slutten av 1980-tallet.

Arrangørene av utstillingen – familien samt FFV – var veldig fornøyde med salget de to helgene utstillingen var åpen.  Det var et betydelig beløp som ble overført til Amnesty noen dager senere.

Ordfører Lene Conradi kom på besøk den siste dagen og fikk en runde rundt i huset med presentasjon av  bildene   datter Almendra.

Gode toner på fyret

24. noveber 2021



Så var Polivlas Syrrist-Gelgota tilbake på Filtvet fyr.  Dette var tredje gang vi hadde gleden av å ha ham på besøk.  Han annonserte i forkant med at det skulle bli en konsert med egne komposisjoner – romantisk musikk.

Vi var alle fortsatt inne i koronatiden og det å holde avstand og tenke på smittevernregler var stadig aktuelt.  Stolene var satt ut med god avstand, og akkurat passe mange kom for å møte Povilas med sin bratsj – OG sin stemme.  Til alles glade overraskelse hadde han med seg tre andre komponister!  Kjell Markussen fra Asker, som vi har møtt før, en ung tyrkisk mann og en kvinnelig komponist fra Asker/Hvalstrand.  Og Povilas spilte selvfølgelig deres musikk også – ikke bare sin egen.

Ingen var overrasket over at det ble en fin kveld!  Noen og enhver stusset jo litt over at kjærlighetssangene hans og bryllupsmusikken var så trist, men det lærte vi at var helt vanlig i Litauen.  Vi høres igjen, vi, Povilas – håper vi!

 

Endelig!

24. august 2021

En godt sikret dugnadsleder og bygningsansvarlig, Per Ole, i aksjon

En godt sikret dugnadsleder og bygningsansvarlig, Per Ole, i aksjon

Fyret er fulgt godt opp gjennom årene – først med ren restaurering og de siste årene med vanlig vedlikehold.  Men noen jobber er litt mer utfordrende enn andre!  Veggen bak selve lykta (med pipa inni) har vi gått og sett på noen år.  Den var virkelig stygg og skjemmende.  Men det er vel sånn med ting som kan virke litt utfordrende – man drar det ut.  Men nå ble det tatt tak.  24. og 25. august ble jobben gjort av tre greie karer.  Lift ble leid og han som ikke hadde problemer med høyder, tok jobben – godt sikret med klatresele og tau.  Virkelig godt jobba!  Nå kan vi puste ut en stund.

Besøk på Fulehuk fyr

10. august



Noen ganger beveger styremedlemmer i venneforeningen seg litt utenfor «hjemmet».  Fulehuk fyr feirer 200 årsjubileum i disse dager, og inviterte til et seminar på fyret 10. august.  Temaet var bruk og bevaring av fyrstasjonene – med særlig vekt på etterslep i vedlikehold.  Både Fulehuk og Filtvet er i gode hender hos en aktiv venneforening; begge fyr er eid av sine kommuner og har driftsavtaler med eierne.  Men det er STOR forskjell på fyrene.  Særlig tilgangen til fyret er forskjellig.  Vi ligger midt i bebyggelsen og kan svippe til Tofte og Byggmix hvis vi plutselig ser at vi mangler noen skruer.  På Fulehuk må de i båt i 30 minutter ut mot åpent hav. Og – ikke minst – bygningsmassen på Fulehuk er mye større enn på Filtvet.  Det er mye mer å ta vare på og fyret ligger værhardt til i havgapet!

Det var flere innlegg fra kapasiteter på feltet og fint å være med på for FFV’s utsendte.  Filtvet fyr og Lindesnes fyr var bedt om å gi «Gode eksempler på mangfoldig bruk av fyr».  Vi fikk ti minutter hver, og det er ikke lett å fortelle om alt vi gjør på 10 minutter.  Men det gikk.  Fyrets utsendte var Inger Stokstad Eriksen.

Sommeren på Filtvet fyr

20. juni til 8. august

Fra blå stue syd og kunsten til Anne Kristine Thorsby

Fra blå stue syd og kunsten til Anne Kristine Thorsby

Det ble en litt annerledes sommer.  «Det store sommerværet» inntok Østlandet i perioder med temperaturer som dirret rundt 30-tallet.  Da er nok litt for varmt og slitsomt for mange å gå på utstilling.  Selv midt i ferien var det dager med svært få besøkende innom.  Det helt riktige utstillingsværet er nok litt kjøligere og uten nedbør av betydning.  Det var selvfølgelig noen sånne dager også.

Men mange kom selvfølgelig innom allikevel – litt færre enn normalt, men mange nok.  Og mange nye bekjentskap var også innom og mange uttrykte sin begeistring.  En som viste stor begeistring og entusiasme var ordfører Lene Conradi.  Hun ble vist rundt og ble orientert om fyret 17. juli.

Styret var litt bekymret for kunstsalget en periode, men det tok seg heldigvis opp.  Det var fem kunstnere med svært ulikt uttrykk som var med denne sommeren.  Mange ble stående en stund foran et bilde de likte.  Det er selvfølgelig ikke alltid man kan spontankjøpe kunst til flere tusen kroner når man er på en hyggetur til Filtvet.  Denslags krever litt planlegging.  Det viktige for Filtvet Fyrs Venner er at gjestene våre liker det de ser – både av kunst og fyr.

Sesongåpning 2021

19. juni 2021

Hyggelig i naustveggen med glade jazztoner

Hyggelig i naustveggen med glade jazztoner

Så var sommeren i gang på Filtvet fyr.  Som for oss alle, var det helt til åpningsdag usikkerhet rundt hvilke smittevernregler som ville være aktuelle.  Heldigvis for FFV – det gikk an å gjennomføre jazzkonserten i naustveggen under trygge forhold.

«The Jazzin’ Sailors» spilte opp med glad og fengende musikk og hyggelig småprat mellom stykkene.  De både sang og spilte, og publikum ga uttrykk for at dette var noe de likte.

Den sedvanlige vernissasjen måtte vi la gå ut pga regelverket, men utstillingen ble annonsert som åpen og publikum ble invitert  inn i små grupper.  Kunstneren Anne Kristin Hagesæther var til stede og noen fikk nok anledning til en liten prat med henne.  Det er alltid hyggelig.

Filtvet fyr deltok i landsdekkende aksjon

11. mars 2021

Bål i kveldsmørket

Bål i kveldsmørket

I 2020 druknet 88 mennesker i ulykker til sjøs.  For å forhindre flere drukningsulykker  ønsket Redningsselskapet å lansere  «Den digitale redningsskøyta» som et hjelpemiddel for personer som havner i en vanskelig situasjon på sjøen.  De valgte å markere dette den 11. mars i samarbeid Norsk Fyrhistorisk forening ved  å invitere 88 fyrstasjoner til å være med ved å tenne en varde/et bål eller brenne fakler.  Invitasjoner gikk til utvalgte fyrstasjoner, og Filtvet fyr var et av de utvalgte fyr.  Dette kunne vi jo ikke si nei til!  Torsdag 11. mars var en dag med «grisevær», men båltenningen var godt forberedt med tørr ved lagret i naustet og båltennerne var godt utrustet med tennvæske.  En liten gjeng samlet seg på fyrstranda og en av dem sto med håndholdt telefon mot bålet i en drøy halvtime.  Hele seansen ble streamet av Redningsselskapet.  Bålet varmet godt, og det ble en hyggelig stund der på stranda.

Sommeren 2020 på fyret

30. august 2020

Det var fargerikt i

Det var fargerikt i "siderommet". Anne Valen Næss' bilder vakte begeistring.

Det knyttet seg en god del spenning til hvordan sommeren 2020 vil fortone seg på fyret.  Da beslutningen endelig var tatt om å ha «Åpent fyr med kunstutstilling» var det bare å brette opp ermene og sette i gang.  Kunstnerne – som tålmodige sto litt på vent – kom med bildene sine (eller fikk dem hentet) og glassarbeidene dukket også opp.   Ganske strenge instrukser om renhold var gitt til vaktene og smittevernregler var nedtegnet.  Nordmenn skulle holde seg i landet; det var jo spennende!  De måtte «ta til takke med» opplevelser i eget land?  Var de sultne på kulturopplevelser?

Det gikk veldig fint på fyret!  Mange kom på besøk – veldig mange som aldri hadde vært på Filtvet/Filtvet fyr før.  Kunstnerne fikk solgt arbeidene sine – ja, det gikk faktisk ganske strålende med kunstsalget!

Det var ikke mulig å få kjøpt vafler.  Det skuffet nok en god del av de faste fyrgjestene, men neste år …..  Da håper vi at vi alle er tilbake på vante spor.

Fyrtreff vinteren 2020

Januar til mars

Fyrtreff 27. februar.  Knut-Arne Ekern forteller om båtene

Fyrtreff 27. februar. Knut-Arne Ekern forteller om båtene "Bauta" og "Tosca" som fikk problemer rett ved fyret.

Året 2020 er godt i gang på fyret.  Fyrtreffene ble startet opp 16. januar, og har fortsatt jevnt og trutt annenhver torsdag.  Ved siden av de nystekte vaflene og den varme kaffen er det blitt servert korte innlegg om båter som har fått problemer like ved fyret.  Vi har vært med nederlenderen Willem Barents da han oppdaget Svalbard i 1596/97 og vi har fått noen litterære bølgeskvulp med tekstutdrag fra både Johan Bojer, Gabriel Scott og Thor Heyerdahl m.fl.  Fyrtreffene vil holde på frem til påske.

Men det har skjedd mer!  Runde to av møbeltapetseringskurset som ble holdt høsten 2019 gikk av stabelen 8. og 9. februar.  Det er fortsatt noen som ikke er helt ferdig med stolene sine, så vi får se…..

Musikalsk festaften på fyret

12. november 2019

Unge Daniel i samspill med de profesjonelle musikerne

Unge Daniel i samspill med de profesjonelle musikerne

Ja, det var virkelig en festaften!  Asker kammermusikkfestivals satellittkonsert på Filtvet fyr er historie, men en god historie.  Det ble tenkt tanker som «tenk at vi kan oppleve slikt på Filtvet fyr».  Bratsjisten Povilas Syrrist-Gelgota hadde med seg Kenneth Ryland på kontrabass (solobassist i Filharmonien) og Kristin Lunde på piano.  Sistnevnte er daglig leder for Asker kammermusikkfestival.  I tillegg hadde Povilas en overraskelse til publikum – unge Daniel Nygard på bratsj.  Daniel går på Oslo By Steinerskole og bor i Asker.  Han har Povilas Syrrist-Gelgota som sin bratsjlærer ved siden av fiolinlæreren på skolen.  I tillegg fikk vi stifte bekjentskap med Askerkomponisten Kjell Markussen.  Flere av hans komposisjonser ble fremført, og han fortalte inspirert om bakgrunnen for flere av dem.

Som tittelen sa, dro vi på reise fra Asker til Buenos Aires.  Det var Markussens musikk som representerte Asker.  Vi endte reisen i Argentina med musikk av Astor Piazolla og med stopp flere steder i Europa underveis.

Møbeltapetseringskurs

26, og 27.oktober og 2. og 3. november

Det er mange operasjoner når man trekker om en gammel stol.  Det kjedeligste, og kanskje det mest slitsomme, er å fjerne alt gammelt.

Det er mange operasjoner når man trekker om en gammel stol. Det kjedeligste, og kanskje det mest slitsomme, er å fjerne alt gammelt.

Seks ivrige møbeltapetsererspirer deltok på kurset – også i år ledet av Solveig Bamrud.  Stolene som ble båret inn på fyret var av varierende størrelse, antall (6 spisestuestoler) og vanskelighetsgrad.  Kun en ble «ferdig» med sin stol (bånd skulle limes på hjemme), men vedkommende stilte med fordel – hadde vært med på kurs før.

Ved siden av tips og veiledning til å utføre arbeidet, fikk alle forståelse for hvorfor det er dyrt å trekke om stoler.  Det tar tid!  Og – det er slitsomt!

En helg til må brukes til å fullføre jobben.  Når kommer Solveig og fyrstyret tilbake til.  Godt jobba, alle deltakere – takk for innsats og to hyggelige helger!

Om boka "Kapp Hjertestein"

16. oktober 2019

Espen Ytreberg i engasjert aktivitet på Filtvet fyr

Espen Ytreberg i engasjert aktivitet på Filtvet fyr

Espen Ytreberg har skrevet boka «Kapp Hjertestein».  Den handler om da Roald Amundsen med skuta «Maud» ville prøve å komme seg helt øst til Nordøstpassasjen for så å la seg drive sydover og passere over Nordpolen.  Det var ikke så enkelt, og tok flere år.  Han gikk i slutt i land i Alaska og overlot båt og mannskap til å fullføre reisen uten ham.

Det helt spesielle med turen var at han helt nordøst i Sibir tok med seg to små jenter tilbake til Norge – i 1921.  Den yngste var foreldreløs, mens den eldste hadde foreldre i live.  De ba Amundsen om å ta deres datter også med seg til Norge.  Jentene bodde hos ham på «Uranienborg» i Svartskog, gikk på norsk skole, lærte seg norsk og fikk norske venner.  Selv var han mye borte, og jentene ble overlatt til ansatte og venner.  I 1924 ble de brått sendt tilbake via USA /Canada – første etappe med Amerikalinjens Bergensfjord.

Sett med våre øyne fra i dag, høres dette både brutalt og umenneskelig ut.  Det er en utrolig historie, og den ble fortalt med stort engasjement av Espen Ytreberg.  Halvannen time gikk veldig fort; de fleste satt ganske fjetret og hørte på.  Det ble en særdeles interessant kveld på fyret.

Forfatteren påpekte at bokas tittel – Kapp Hjertestein – kunne lede tankene inn på et hjerte av stein og umenneskelighet (innholdet tatt i betraktning).  Men navnet er enkelt og greit en oversettelse av stedsnavnet der jentene ble plukket opp.  Kapp Hjertestein er en klippe – akkurat som Nordkapp.

Fyrtreffene er i gang igjen

Annenhver torsdag

En litt grå, men stille dag passer det bra å tilbringe et par timer innendørs på fyret.

En litt grå, men stille dag passer det bra å tilbringe et par timer innendørs på fyret.

Torsdag 12. september var vi i gang igjen – med fyrtreff.  Pr. skrivende stund har 3 treff vært arrangert.  Det er fullt hus og god stemning i de blå stuene – det prates MYE rundt bordene.  De små kulturelle innslagene er populære, og denne høsten har vi hørt om fyrhistorien generelt (ved Knut-Arne), om Filtvet Båtbyggeri (ved Eva Haugerud) og om «The green Flash» fra en seiltur over Atlanteren (ved Jan Gustavsen).  Vaflene og kaffen går unna, og gjestene ser ut til å trives.

Sommeren på Filtvet fyr

22. juni til 1. august



"Blå stue syd" - med bilder av Beate Strindberg

Det ble en fin sommer.  Været var passende fyrvær – med både fint og ikke så veldig fint vær.  Og folket kom.  De kom fra alle kanter, både førstegangsbesøkende og de som anser et besøk på Filtvet fyr som noe som skje i løpet av sommeren.

Inne i fyret regjerte kunstnerene Bente von Krogh, Morten Juvet, Beate Strindberg og Birgit Askestad (alle i 1. etasje).  I vaktrommet i 2. etasje holdt Tone Flesche til.

Å holde fyret åpent om sommeren byr på flere ting.  Selvfølgelig er kunstutstillingen veldig viktig (og morsom for de involverte), men fyret som sådan er også noe fyrvennene er opptatt å få vist frem.  Flere av vaktene er i sitt ess når de møter en gjest som er mer enn vanlig opptatt av fyr og som villig hører på når det legges ut om fyrhistorien på Filtvet.  Mange gode ord høstes.  Og det er selvsagt viktig for en gjeng som drifter fyret på ren frivillig basis – og med stort engasjement.  Fyrmuseet i kjelleren er populært, og mange blir sittende i «kinoen» og se på alle de små «filmsnuttene» fra ende til annen.

Noe som også vakte begeistring (bekymret begeistring) denne sommeren var utstillingen i Maskinhuset – Fjorden ren.  Å få dokumentert «midt i fleisen» hva og hvor mye plastsøppel som plukkes opp langs Hurums strender, var en alvorlig påminnelse for oss alle.

Sesongåpning på Filtvet fyr

22. juni 2019



Været var definitivt på fyrvennenes side da Elvebyen Jazzband blåste sesongen i gang på Filtvet fyr.  Mange fant veien til naustet og stranda og gledet seg over musikken.  Naustet hadde fått ny trapp, og det var mye enklere for alle og enhver å komme seg inn for å kjøpe kaffe og vaffel.

To av kunstnere – Beate Askestad og Bente von Krogh – var til stede og ble introdusert av styreleder Knut-Arne Ekern.  Etter ca. to timer med fine toner og rytmer forflyttet publikum seg til fyrstuene.  Der fikk de servert noe i et glass og kunne vandre rundt og beundre sommerens kunst.  En samtale med en av kunstnerne var det også anledning til

Og de aktive på fyret gledet seg til dagene som skulle komme og lurte på hva de ville bringe av gode møter med interesserte fyrgjester.

Dugnadsgjengen står på

Mai 2019



Stort sett alle vinduene på fyret har trengt sårt til en grundig oppussing.  Det er noe vi har visst en stund.  Nå skulle det tas tak.  Arbeidet startet med ett vindu høsten 2018 – et vindu hvor det var oppdaget råte.  Det var en stor jobb, og resten av vinduene ble utsatt til våren 2019.

Det er en del som skal på plass før en slik jobb – både avtale med håndverker og bestilling av stillas.  Jobben var såpass spesiell at dugnadsjobberne ønsket profesjonell hjelp.  De som startet Filtvet Fyrs Venner for ca. 20 år siden er blitt 20 år eldre.  Gleden ved å dingle høyt oppe i et stillas er ikke nødvendigvis like stor for alle.  Men flere synes heldigvis at det er greit.

I slutten av april var stillaset på plass (på to sider – også ut mot fjorden) og vi satte i gang.  En ikke så stor gjeng (5 -6 personer) jobbet hardt og intenst i hele mai.  Ved en rask gjennomgang av loggboka vår, ser vi at over 200 dugnadstimer er lagt ned.

Nå er stillaset nede og de fleste vinduene er på plass, pene, med ny kitt og ny maling.  Det står igjen litt, men det kan enkelt tas hånd om uten bruk av stillas.

Men det er ikke bare vinduene som har fått oppmerksomhet.  Den vanlige strandryddingen har selvfølgelig foregått, blomster er plantet og hagen er stelt.  Gjerdet er malt – på begge sider – nesten helt opp.  Venneforeningen har også i flere år hatt problemer med at nederste del av gjerdet blir begravet i sand slik at det står i fare for å råtne.  Tre mann gikk løs på det i begynnelsen av mai og «gravde gjerdet fri».  Flere traktorskuffer ble fraktet vekk.  Det var tungt Arbeid!   Flere dugnadsjobbere var i aksjon med dette også.

Godt jobba alle sammen!

Film på fyret

30. januar og 6. mars



Venneforeningen har innledet samarbeid med Hurum Buena Vista Filmklubb.  Tanken kom om at vi kanskje kunne vise film – smal film – på fyret.  Veien fra tanke til handling var kort, og 30. januar var stuene fylt av et spent publikum.  Filmen «Svart katt, hvit katt» sto på spilleplanen.  Filmen er et fra sigøynermiljø i Øst-Europa og ble betegnet som ‘burlesk’.  Det var nok et riktig ord.  Det var mye gapskratt i stuene.

Neste film var betydelig mer alvorlig.  Den italienske filmen «Sykkeltyven» fra 1949 handlet om nettopp det – en stjålet sykkel og hva det brakte med seg for eieren.  Kampen for å overleve i de fattige områdene i Italia etter 2. verdenskrig var tema.

Det var søkt om skjenkebevilling til de to kveldene slik at publikum skulle kunne nippe til et glass med rødt mens de var på ‘kino’.  Vi var for sent ute til å tilby dette på første film, men i mars var alt klart.  Det blir nok film til høsten også.

Om "Ørkenen Sur" ved Thor Gotaas

21. februar 2019

Thor Gotaas hadde publikum i sin hule hånd

Thor Gotaas hadde publikum i sin hule hånd

Nok en gang var stuene fylt av blide gjester.  Denne gangen ventet de på Thor Gotaas – kjent for mange engasjerte foredrag om norsk skihistorie og norske skiløpere.  Men denne gangen var temaet langt unna idretten.  Denne gangen gjaldt det uteliggerkolonien «Ørkenen Sur».  Kolonien oppsto i New York i mellomkrigstiden.  Den ble anlagt på en søppelfylling hvor boligene var store rør, plankeskur og telt – med elendige sanitærforhold og lite mat.  Der utviklet det seg etter hvert et miljø med samhold i felles skjebne.  Beboerne var hovedsakelig menn fra flere land – også fra Norge – som av forskjellige årsaker fikk problemer i livet sitt.  Gotaas skildret mange triste skjebner, men også eksempler på omsorg og respekt.  Thor Gotaas kjenner de fleste av oss som en sterkt engasjert person.  Det viste han frem også på fyret.  Det var sterke historier han formidlet.

Møbeltapetseringskurs

2. - 3. februar 2019

Fire fiks ferdige stoler

Fire fiks ferdige stoler

Vi går nye veier på Filtvet fyr.  På årsmøtet i 2018 ble styret utvidet med to medlemmer samt et ekstra varamedlem.  Det kom etter hvert frem at et av de nye styremedlemmene, Solveig Bamrud, hadde utdannelse som møbeltapetserer.  Det er ikke det hun praktiserer i arbeidslivet i dag, men ideen om et lite  kurs i faget – Filtvet fyr – kom på bordet.  Det er spennende å prøve nye aktiviteter, så forslaget ble banket igjennom.

Helgen 2. – 3. februar møttes 6 spente frem på fyret med hver sin stol.  Solveig var rolig, blid og entusiastisk kursleder, og alle ble loset gjennom de forskjellige arbeidsoperasjonene.  Det var mye arbeid – ikke minst krevde det tid å plukke de gamle materialene vekk.  Solveig hadde tatt mål av alle stolene i forkant, deltakerne hadde valgt stoff og da kurset startet var alt som trengtes på plass.

Det viste seg at de 10 timene som var satt av i løpet av helgen, var for lite, og fire i gruppa møttes både tirsdag og onsdag i påfølgende uke.  Etter ca. 12 ekstra timer var alt klart!  Femtemann ble ferdig på søndag og den 6. hadde ikke anledning til å møte på kveldstid.  Solveig skal stå for spesialbehandling til henne.

Når er neste kurs, Solveig?

Viktige reparasjoner

September 2018

Thomas Løken - proff vindusreparatør

Thomas Løken - proff vindusreparatør

I september – og litt i oktober – foregikk det viktige reparasjoner på fyret.  Styret har vært klar over at vinduene har trengt en overhaling.  Vi har ønsket å få fagfolk til å være med på den jobben – særlig vinduet mot nord i de blå stuene.  Der har vi oppdaget råte.  Så derfor – hyggelige Thomas Løken inntok maskinhuset i midten av september.  Vinduet ble tatt ut og båret ut i maskinhuset.  Hullet i veggen inne på fyret ble dekket med en plate.

Det viste seg at det var flere råtne felt i det gamle vinduet, og Thomas felte inn nytt treverk flere steder.  Glassene ble selvfølgelig tatt ut og rengjort og alle overflater ble grundig skrapet.  Tre lag hvit linoljemaling ble påført og gamle, rustne beslag ble byttet ut.  Det var en mer omfattende jobb enn vi hadde tenkt oss.  Det ble bra da det hele var over.  Resten av vinduene skal tas til våren – med hjelp av Thomas.  De er høyst sannsynlig ikke så ødelagte.

Parallelt med dette jobbet Knut- Arne Ekern, Øyvind Berg og Per Ole Bjørklund med å legge skifer på taket på sanitærbygget.  Det er en jobb som har ligget over oss en stund og som det var veldig, veldig godt å få gjort.  Siden alt på fyret er fredet, er det ikke bare-bare å gjøre en slik jobb.  Man kan ikke kjøpe hvilken som helst skifer i nærmiljøet.  På «det store nettet» ble en selger på Stord sporet opp og skifer i riktig format kom på pall.  Transporten kostet mer enn steinen!

Trivelig på fyrkafé

Høsten 2018

Fyrkafé 20. september

Fyrkafé 20. september

Torsdag 6. september satte vi i gang.  Tre positive herrer – Knut Kristiansen, Ragnar Nilsen og Knut-Arne Ekern – tok ansvaret for høstens kafedager.  Annenhver torsdag gjennom hele høsten har fyret vært åpent mellom klokka 12 og 14 for alle som hadde lyst på en prat, en kaffekopp og en vaffelplate (eller to).

Siden vi i venneforeningen på et vis er inhabile i å mene noe stort om dette (vi er tros alt arrangører), mener vi å ha dekning for å si at dette har vært et fint tiltak.  Det er selvfølgelig ikke 100 personer som møter opp (og godt er det), men mellom 12 og 25 har funnet veien til fyret disse dagene.  Og de fleste kommer igjen og igjen.

Knut-Arne har hatt små innlegg noen torsdager hvor han har plukket ned et fotografi fra stueveggen på fyret og fortalt om hendelsen bildet er fra.  Vi har hørt om Kong Sigurd (som forliste og tok med seg tonnevis av kopper i dypet) og om Farmanden som på dramatisk vis forliste rett nord for fyret og hvor bare to overlevde (av ni).  Og selvfølgelig har han snakket om Donau.  Knut Kristiansen fortalte engasjert om sin sommer som førstereisgutt på Fred. Olsens Blenheim sommeren 1967 – og sist, men ikke minst, fortalte Fred Nederhoed om Hans møte med Henne.  Det var kort sagt fortellingen om hvordan han møtte sin Eva.  For de som var til stede og hørte på Fred, kan man være enig om at svært få kan slå den historien.

Fra Grieg til country

30. oktober 2018



Det ble en kveld med smektende toner og smittende spilleglede!  Som vanlig var stuene på fyret akkurat passe fulle.  Og mange tenkte kanskje at de som ikke kom, ikke ante  hva de gikk glipp av!

De to herrene Povilas Syrrist-Gelgota (bratsj  og sang) og Håvard Svendsrud (trekkspill) ga publikum en unik opplevelse.  Humor, store ferdigheter og stort engasjement ble vist frem.  Det startet med fyrrig argentinsk musikk (bl.a. Astor Piazolla), videre fikk vi servert bl.a litauisk musikk,  Grieg og Bach.  Povilas sang også – samtidig som han spilte.  Han fortalte etter konserten at det ble et samspill mellom stemmen og instrumentet – det oppsto en vibrato.  Han sang til flere av de litauiske sangene og fremførte også en egen komposisjon.  De to var mye i aksjon sammen, men hadde også soloinnslag.  For kanskje første gang i Filtvet Fyrs Venners historie var det da capo-klapp i de blå stuene.  Det var kort og godt en flott kveld!

Fyrets dag

14. juli 2018



Hvordan markere at Filtvet Fyrs Venner har eksistert i 20 år?  Jo, arrangere Fyrets dag!  Lørdag 14. juli var dagen.  Da var det gratis inngang, skattejakt for barn og en minikonsert ved Jan Thommessen med venner (hovedsakelig fra Holmsbu Selskapsorkester).

Mange fant veien og «stakkarene» på kjøkkenet hadde nok å gjøre med å holde vaffelhaugen stor nok.  Det var egentlig ikke så synd på dem, de ble bare varme og svette der inne den flotte dagen.

Ivrige barn klarte å løse oppgavene i skattejakten – dog med litt hjelp til noen av dem.  Når oppgaven var løst, vanket det en liten premie.

Galleri Filtvet Fyr sommeren 2018

23. juni til 12. august

Fra venstre:  Nina V. Grønland, Lars Hopland, Anne Gundersen og Tom Erik Andersen.  Ikke tilstede:  Tor-Arne Moen.

Fra venstre: Nina V. Grønland, Lars Hopland, Anne Gundersen og Tom Erik Andersen. Ikke tilstede: Tor-Arne Moen.

Umiddelbart etter konserten på St. Hansaften var det vernissasje inne på fyret.  Da hadde også tre kunstnere til ankommet – nemlig Tom Erik Andersen, Nina V. Grønland og Lars Hopland.  Sistemann, Tor-Arne Moen, kunne dessverre ikke komme.

En god slump av konsertpublikum kom også inn og beundret kunsten.  Et glass med noe godt i vanket det også.  Det er fint å kunne vandre rundt og til og med få en prat med en av kunstnerne!

Deretter var det «Åpent fyr» frem til 12. august.  Den varme sommeren satte nok sitt preg på besøket.  Det er lettere å holde seg i skyggen eller på stranda enn å gå på museum når gradestokken vibrerer rundt 30 varme grader.  Men mange kom, og mange var begeistret – for både kunst og fyr generelt.

Som i 2017 ble det gjennomført en tegnekonkurranse for barn.  De skulle lage en tegning med maritimt miljø.  Hvis de skrev navn og telefonnummer bak på tegningen, ville de være med i trekning av en premie.  Mange glemte det med navn, men 32 barn hadde utført oppgaven.  Hanna på 9 år fra Son ble trukket ut som vinner da utstillingen ble stengt.  Boka «Fra landkrabbe til lettmatros» fant veien til henne via Posten.

Et trykk av en av fjorårets kunstnere – Lars Erik Karlsen – ble loddet ut denne sommeren.  Heldig vinner  ble en dame fra Hortenkanten.

Sesongåpning 2018

23. juni 2018

Det var fint i naustveggen på St. Hansaften

Det var fint i naustveggen på St. Hansaften

Årets sesong på Filtvet fyr startet på selveste St. Hansaften.  «Golden Power Jazzband» satte spiss på arrangementet med liflige toner i strandkanten.  Været var fint og mange fant veien til fyrstranda.  En aktivitetsgruppe fra NAV hadde i dagene før konserten snekret sammen en flott flyttbar platting.  Det betyr at fremtidige band ikke behøver å balansere instrumenter og stoler på den ruglete gressbakken.

En av årets kunstnere var til stede på konserten – Anne Gundersen.  Hun ble behørig presentert for publikum.

Før bandet startet 2. avdeling ba kultursjef Anne-Berit Sørlie om ordet.  Hun kom med hilsen fra kommunen til venneforeningen pga sommerens markering av at Filtvet Fyrs Venner har eksistert i 20 år.  Blomster og en pengegave fra kommunen ble overrakt styreleder Knut-Arne Ekern.

 

Rolf Røskestad på fyret

10. - 18. mars 2018

Bente R. Braathen (t.v.) og Grethe R. Hauge

Bente R. Braathen (t.v.) og Grethe R. Hauge

Det ble to flotte helger!  Stuene på fyret ble fylt av mange interesserte og imponerte mennesker.  Særlig mange var innom den første og den siste dagen.  Mange, mange i søndre del av Hurum kjenner godt til Rolf Røskestad og mange, mange har et bilde malt av ham på veggen.

På åpningsdagen ble alle ønsket velkommen av styremedlem i venneforeningen, Randi Maakestad.  Deretter presenterte Rolfs ene datter, Grethe Røskestad Hauge, sin far.  Det var fint å høre; mange av oss hadde selvfølgelig ikke detaljene fra Rolfs liv inne i oss fra før.  Flere av oss var heller ikke klar over bredden i Rolfs produksjon – og mengden!

Så var det fritt frem for alle å vandre rundt og beskue bildene, snakke med familien (den andre datteren, Bente R. Braathen var også til stede).  Noe arrangørene la merke til var at veldig mange ble lenge i lokalet.  Mange hyggelige samtaler foregikk.

Venneforeningen takker Bente og Grethe for samarbeidet.  Takken går selvfølgelig også til ektefellene deres – Øystein Braathen og Per Olav Hauge.  De bidro sterkt til to vellykkete helger de også!

Operetteaften

8. februar 2018

Marit Sehl og Stefan Ibsen Zlatanos i aksjon på Filtvet fyr

Marit Sehl og Stefan Ibsen Zlatanos i aksjon på Filtvet fyr

Det er gått fire år siden Marit Sehl sist sang for oss på fyret.  Den gangen hyllet vi Verdi.  Denne gangen inviterte fyrvennene til «Operetteaften» med Marit.  Det er nok stoff å ta av, og Marit sang både kjente og ukjente operetteperler.  Hun fikk til og med publikum til å synge og nynne med.  Det var jo blitt annonsert med at publikum ville få høre Vilja-sangen fra Den glade enke. Konserten åpnet med den – i en flott versjon.  Marit presenterte også sanger fra Czardasfyrstinnen – i kjole som tidligere er brukt på Den norske opera i nevnte operette.

Til å akkompagnere Marit hadde alle gleden av å stifte bekjentskap med Stefan Ibsen Zlatanos.  Ved siden av å spille til Marits sang, ga han publikum også et par solostykker på pianoet – bl.a. Christian Sindings «Frühlingsrauschen».

Keltisk aften

8. november 2017

Kirsti McDonald Jareg i sving med foredrag på fyret

Kirsti McDonald Jareg i sving med foredrag på fyret

Mange lot seg friste av temaet «Irland – en keltisk reise» ved Kirsti MacDonald Jareg denne novemberkvelden.  Når fyrvennene attpåtil kunne friste med litt mat med irsk preg, ble det fulle stuer.

Kirsti MacDonald Jareg tok oss med på en reise langs Irlands kyst – stort sett hele veien rundt.  Hun viste bilder og fortalte historie og historier om sine favorittsteder.  Noen blant publikum kjente seg igjen på stedene vi besøkte, andre ble nok inspirert til å ta en tur i vesterled.

 

Sommerutstillingen og Åpent fyr 2017

24. juni til 13. august 2017

Se nøye etter!  Det er åtte fisker her!

Se nøye etter! Det er åtte fisker her!

Så har vi nok en gang gjennomført en sommersesong på fyret.  Som vanlig var det godt med gjester innom – gjester som viste stor interesse og begeistring.  Styret prøver å velge kunstnere med forskjellige uttrykk som kan vekke interesse hos flere – det skal være noe for enhver smak.  Spennet var stort denne sommeren.

I det nyrestaurerte maskinhuset lå det tegnesaker til disposisjon for barn med oppfordring om å tegne noe som hadde med sjøen å gjøre – en fisk, en båt, en måke, et fyr eller alt sammen på en gang!  Barna ble oppfordret til å skrive navn og telefonnummer på baksiden av tegningen og gi den til vaktene inne på fyret.  Da ville de være med i trekningen av en bok.  Mange barn fulgte oppfordringen, og Lilly 8 år var den heldige vinneren.  Hun fikk boka «Fra landkrabbe til lettmatros» sendt i posten.

15. juli deltok venneforeningen i Filtvetdagen ved å arrangere en fiskekonkurranse.  Det var en svært dårlig dag for fisking; det var mye vind.  Tre deltakere møtte frem – to ganske unge og en voksen.  Den voksne fikk ingen fisk, men de to unge deltakerne møtte frem til premieutdeling med en bøtte med 8 fisker.  Store?  Niks, men fisk er fisk!

Sesongåpning på Filtvet Fyr

24. juni 2017



Det er virkelig flott når været er på venneforeningens side!  Denne lørdagen skinte sola, og rammen rundt årets sesongåpning på Filtvet fyr/Galleri Filtvet Fyr var nesten perfekt.  Litt sur vind la d0g en liten  demper på godfølelsen.

Men – musikken hjalp godt på humøret.  Bourbon Street Jazzband med sangsolist(er) satte en kraftig spiss på ettermiddagen.  Kjente og kjære toner strømmet utover publikum.

Rundt 130 personer samlet seg på stranda og berget.  Mange fant også veien inn på fyret til vernissasje etter konserten.  Fem av de seks kunstnerne var også til stede og publikum hadde god anledning til å ta en prat med dem.  Både Agnes Volent, Eli Hovdenak, Vivi Granli, Inger Hoff og Lars Erik Karlsen hygget seg med et interessert publikum.

Hurum Trebåtfestival - vi var med

3. juni 2017

Kari og Randi på stand - Trebåtfestivalen 2017

Kari og Randi på stand - Trebåtfestivalen 2017

Hurum Trebåtfestival ble arrangert på Sætre i pinsehelgen – fra fredag til søndag.  Styret i Venneforeningen tenkte at det var kanskje en arena hvor vi kunne markedsføre oss litt.  Som sagt så gjort.  Lørdag 3. juni rigget tre ivrige damer fra styret seg til i utstillerteltet.  Vi var trygt plassert mellom Christian Radichs Venner og Oslofjordmuseet.  Været var ikke helt på topp, men mange var innom teltet og vi fikk snakket med flere som var interesserte i fyret.  Fem timers vakt kunne i utgangspunktet høres lenge ut, men tiden gikk usedvanlig fort.

Kari, til venstre på bildet her, er også særdeles aktiv i Christian Radichs venner og kjente derfor sin navnesøster Kari på nabobordet.  Radich-Kari sørget for at vi tre fra Filtvet fikk servert deilig lunsj i mannskapsmessa på skuta.  Det var både godt og hyggelig!

Ro, ro til ..... Hellas

19. januar 2017

Ivar P. Samuelsen i aktivitet foran et lydhørt publikum

Ivar P. Samuelsen i aktivitet foran et lydhørt publikum

Når det har vært kulturkvelder på Filtvet fyr har det vært ganske vanlig å si at stuene på fyret ble fylt av akkurat passe mange mennesker.  Det gikk ikke denne gangen.  De blå stuene ble stappfulle – det var ståplass!

Ivar Papadopoulos Samuelsen var et veldig hyggelig bekjentskap.  Han loset den interesserte forsamlingen gjennom sin fantastiske rotur fra Son til Hellas ledsaget av et vell av bilder i ulike situasjoner.  Han rodde heldigvis ikke gjennom den engelske kanal, over Biscaya og gjennom Gibraltar.  Europa er til alt hell utstyrt med et vell av små og store kanaler – med og uten sluser.  Roturen var på den måten relativt trygg, men utsatt for diverse hindringer allikevel.  Han kunne fortelle oss at han var nær ved å gi opp, men gjorde det heldigvis ikke.  Når man ferdes i en robåt fra Norge til Hellas, vekker man oppsikt.  Resultatet av det var mange, mange hyggelige bekjentskaper og samtaler.

Siden dette var en ferd som endte opp i Hellas, serverte venneforeningen en liten smakebit av gresk fingermat.  Maten sørget Thanassis Vryonis for – greker, bosatt på Tofte.

Oslofjorden - folk og fiske gjennom 10 000 år

6. oktober 2016

Sverre Jervell foran bildet av seg selv ved bordet nede ved fjorden hvor mye ble notert.

Sverre Jervell foran bildet av seg selv ved bordet nede ved fjorden hvor mye ble notert.

Sverre Jervell er mannen bak boken og foredraget om dette emnet.  Hans foredrag sørget for fulle stuer på fyret denne oktoberkvelden.  Jervell er pensjonert diplomat og «fjordboer», og har brukt noen år på å dykke ned i sin interesse for temaet.  Han viste illustrasjoner og tolket hva vi kunne lese ut av illustrasjonene og hva ekspertene har funnet ut fra boplasser hva folket spiste for 10 000 år siden og oppover gjennom årene.  Ikke bare at de spiste fisk, men hvilken fiskesort de spiste!  Han gikk gjennom tidsepokene og endte på 1800-tallet da fiske for salg blomstret opp for alvor.  Tidligere fisket folk for å ha noe å spise, men nå startet epoken da fiskeren, eller gjerne hans hustru, rodde til Oslo eller Drammen for å selge fisken.  Det satt en og annen aktiv fisker i de blå stuene, og alle sugde til seg informasjonen de fikk utdelt.  Fin kveld!

Sommerutstilling i Galleri Filtvet Fyr

19. august 2016

Sommerutstillingen i Galleri FIltvet Fyr 2017 - representert ved Yngve Reidar Vold

Sommerutstillingen i Galleri FIltvet Fyr 2017 - representert ved Yngve Reidar Vold

Så er sommeren over på Filtvet fyr / Galleri Filtvet Fyr.  Været denne sommeren kunne ikke helt bestemme seg, og været er ganske viktig for om besøket blir godt eller dårlig på fyret.  Det skal ikke være for fint (da går man på stranda) og ikke for dårlig.  Heldigvis fant mange veien til fyret også i 2016.

De fem kunstnerne Yngve Reidar Vold, Alf Chr. Hvaring, Hilde Fystro Vasbø, Trine Lindheim og Cecilie Lie Larsen fikk alle sammen solgt kunst – noen mer enn andre.  Venneforeningen kan notere at kunstsalget var det tredje beste resultatet siden vi startet opp med kunstutstilling i 2004.

Som vanlig – vi er ganske bortskjemte – haglet det med godord fra publikum om både kunsten og stedet.  Mange, mange er overrasket over at et slikt sted finnes så nær  «sivilisasjonen».

Sommeren 2016 var fin på Filtvet fyr.

Sesongåpning på fyret




Sommersesongen på Filtvet fyr ble blåst i gang lørdag 25. juni.  Blåsehjelp var Magnolia Jazzband.  Den musikalske stemningen i naustveggen var særdeles god; mang en fot vippet i takt med musikernes briljante toner.  Været spilte på lag også, og mange fant sin plass på gresset, på stranda og på berget.  Konserten varte et par timer – inkludert en liten pause.  Publikum møtte opp i god tid slik at de kunne hygge seg med obligatorisk kaffe og vaffel før konserten.  Vaflene fikk bein å gå på også i pausen.

Umiddelbart etter konsertslutt var det vernissasje inne på fyret.  Kun en av kunstnerne, Trine Lindheim, hadde anledning til å være til stede. Hun plasserte seg i «sitt rom» og var tilgjengelig for spørsmål og samtale.  Vi har erfart de siste par årene at ikke så mange av konsertdeltakerne er med på vernissasjen, men mange av dem ser vi igjen senere på sommeren ruslende rundt i fred og ro.

 

 

Filtvet fyr slik VI ser det

3. desember 2015

Fargerikt resultat

Fargerikt resultat

Nok en gang ble stuene fulle av ivrige 7. klassinger og deres foreldre.  Resultatet av høstens kunstprosjekt var hengt opp på veggene og foreldre og barn flokket seg rundt bildene.  Olav Grimstad – venneforeningens egen kunstner – ønsket velkommen og bød på lokal eplemost.  Mange blide fjes var å se!

Tokt med Christian Radich - sterkt vanedannende

11. november 2015

Kari Vesterby og Kari Hauge presenteres av styreleder Knut-Arne Ekern

Kari Vesterby og Kari Hauge presenteres av styreleder Knut-Arne Ekern

Ja, det var tittelen på foredraget Kari Vesterby – med god hjelp av Kari Hauge – presenterte på fyret onsdag 11. november.  Kari V. har vært «hekta på» skuta i mange år, og er nå et engasjert medlem i styret for Christian Radichs Venner.  Kari H. ble bitt av den samme basillen for snart 4 år siden.  Begge Kari-ene har diverse tokt med skuta bak seg – bl.a. seilas over Atlanterhavet fra Kanariøyene til Karibien på denne tiden av året for tre år siden.

Kari Hauge (som er godt kjent i lokalmiljøet syd i Hurum og som også er styremedlem i FFV) fortalte først om bakgrunnen for sitt engasjement og introduserte videre Kari Vesterby.  Vi fikk deretter godt kjennskap til skutas historie, om vitale mål (tonnasje, lengde, bredde, seilføring etc., etc.) og mye god informasjon om livet om bord i stille og blæst!

Foredraget ble naturligvis ledsaget av mange flotte bilder fra seilaser både i hjemlige og fjerne farvann; livet på banjer’n, hyggelige stunder på frivakta og mye mer.

For å understreke det maritime ved arrangementet hadde fyrstyret valgt å servere fiskesuppe.  Det smakte godt!  Og det er egentlig ganske pussig, men nok en gang var stuene på fyret fylt med akkurat passe mange mennesker!

Filtvet fyr slik VI ser det

10. september 2015

Ivrige tegnere i aksjon - med Olav Grimstad som veileder og lærerne som tilskuere.

Ivrige tegnere i aksjon - med Olav Grimstad som veileder og lærerne som tilskuere.

En strålende høstdag inntok 21. elever fra Folkestad skole og 7. elever fra Steinerskolen fyret for å være med på årets skolekunstprosjekt – det tredje i rekka.  Først ga Olav Grimstad (kunstner, lærer og styremedlem i FFV) dem en innføring innendørs i noen av tegnekunstens finesser – perspektiv, skyggelegging osv.  Deretter fikk de utdelt en treplate med klype (til å feste tegnearket på) og en tegneblyant.

Så bar det ut for å sette nyervervet kunnskap ut i livet.  De kunne velge fra hvilken side de ville tegne fyret fra.  Mange satte seg ned på brygga mens andre fant veien til Villa Mallas molo.  Olav gikk rundt og veiledet og forklarte underveis.

Senere på høsten vil klassene få besøk av Olav på skolen.  Da skal skissene overføres til et lite lerret og deretter males med akrylmaling.  Resultatet vil henges opp i stuene på fyret i begynnelsen av desember.  Da vil de der ute i verden som har lyst, kunne komme og beskue resultatet.  Vi som har vært med på dette før, kan love at det vil bli 28 helt forskjellige bilder – dog med samme utgangspunkt.  Gled dere!

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med «Den kulturelle skolesekken» i kommunen.

Erik P. Petri - en glemt maler

14. - 16. august



For ca. et år siden tok Synøve G. Hetager kontakt med Venneforeningen med spørsmål om vi kunne tenke oss å være med og arrangere en utstilling med arbeider av Erik Petri.  Petri bodde på Filtvet fra 1919 til han døde i 1966 (på Filtvet Aldershjem).  Synøve hadde fattet stor interesse for ham  da hun fant en koffert etter faren sin full av materiale om Erik Petri.  Ved siden av utstilling om Erik Petri, resulterte materialet også i en bok om maleren.  Synøve sporet opp bilder i privat eie, og ca. 60 bilder ble hengt opp på fyret denne helgen.

Utstillingen ble åpnet av ordfører Monica Vee Bratlie fredag ettermiddag.  Seniorkurator Ellen Lerberg fra Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur hilste til de fremmøtte, Bjørn Brænd (forlegger og utgiver av boka) gjorde det samme.  Og selvfølgelig – Synøve Hetager fortalte om kunstneren, om utstillingen og om boka.

Lørdag og søndag kunne vi i tillegg invitere til vandringer i lokalmiljøet for å finne steder hvor vi kunne ane at motivene var hentet fra.  Dette sto Knut-Arne Ekern for.  Lørdag gikk turen til Karijordet (Petris bosted) og søndag var det Nordstrandveien fra hovedveien og ned til dampskipsbrygga som fikk besøk av en stor gruppe.  Knut-Arne fortalte ikke bare om Petri; han fikk flettet inn mye lokalhistorie på sin vei også.

Dette var en utstilling som fenget særlig den eldre garde av lokalbefolkningen.  Mange hadde hatt et forhold til Petri og mange kunne huske ham.  Ca. 300 personer var innom fyret denne helgen.

Sommerutstillingen 2015

21. juni til 9. august

Årets kunstnere - her representert ved Kari Bjørnsrud.  Arbeidene hennes gjorde utstikten enda bedre.

Årets kunstnere - her representert ved Kari Bjørnsrud. Arbeidene hennes gjorde utstikten enda bedre.

Sommerutstillingen 2015 er over.  Mange gjester var innom fyret i løpet av sommeren – noen primært for å gå på kunstutstillingen, andre for å se på fyret og det fyrhistoriske museet.  Vaktene på fyret om sommeren tar imot mange godord i løpet av en dag.  Man kan bli litt blasert av mindre!

Mange gjester kommenterte utstillingen og syntes var fin, atter andre brukte lang tid nede i museumskjelleren og noen ble sittende lenge ute på den «nyoppussede» gårdsplassen med kaffekoppen og vaffelplata.  Filtvet fyr har noen for enhver smak.

Kunstsalget gikk litt opp og ned, men sluttresultatet var godt.  Både kunstnere og gallerister var fornøyde.

De fem kunstnerne hadde svært forskjellig uttrykk i kunsten sin, og alle gjester kunne nok finne noe de likte spesielt godt.  Filtvet Fyrs Venner takker Rolf Nerli, Nanti Bryn Hansen, Dzevad Handzic, Øyvind Jorfald og Kari Bjørnsrud for et fint sommersamarbeid!

Sesongåpning på fyret - Jazzkonsert

20. juni 2015

God stemning i naustveggen

God stemning i naustveggen

I deilig sommervær kunne Filtvet Fyrs Venner ønske alle velkommen til ny sommersesong.  Tradisjonen tro skjedde det med lystige jazztoner – Etterdenne gangen ved «Tradjazzbandet Norsk Linie».  Stranda og knausene syd for naustet ble fylt opp med blide mennesker.  To av kunstnerne – Kari Bjørnsrud og Dzevad Handzic – var også til stede.

Etter konserten var det vernissasje inne på fyret.  Mange konsertgjester tok veien inn og beundret bildene og glasskunsten.

Årsmøtet

11. juni 2015

Fyrhagen i juni 2015

Fyrhagen i juni 2015

Fyrets årsmøte ble avholdt på fyret torsdag 11. juni kl. 19.00.  17 medlemmer var til stede.  Årsberetning  og regnskap for 2014 samt budsjett for 2015 ble lagt frem.  Styreleder Knut-Arne Ekern kom med mange utfyllende kommentarer – både til året som gikk og til de store arbeidene som i vår var utført på fyret.

Styret i 2015 består av:  Knut-Arne Ekern (leder) samt styremedlemmene Fred Nederhoed, Ingrid Wittussen, Kari Hauge, Olav Grimstad (kommunalt oppnevnt) og Inger S. Eriksen

Filtvet Fyr slik VI ser det

2., 4. og 6. desember 2014



Som i 2013 inviterte Venneforeningen 7. klassinger til fyret for prosjektet «Filtvet fyr slik VI ser det». Tanken bak var at elevene – under instruksjon av styremedlem i FFV og kunstner Olav Grimstad – skulle lage et lite maleri av Filtvet fyr. Opplevelsen av å bli veiledet av en aktiv kunstner og å få hengt bildet opp i et galleri, tenkte vi kunne være en fin opplevelse å ta med seg.

I fjor gikk tilbudet til Tofte og Filtvet skoler; i 2014 var det Sætre skoles 7. klassinger som ble invitert. Etter en formiddag på fyret i september hvor elevene tegnet skisse, var Olav på besøk på skolen en hel dag i oktober. Da fikk elevene utdelt lerret og akrylfarger; skissene fra dagen på fyret ble overført til lerretet og deretter malt.

Resultatet ble hengt opp på veggene på fyret – de samme veggene som om sommeren fylles av kunst utført av anerkjente norske kunstnere. På kveldstid 2. og 4. desember ble elevene og deres foresatte invitert til vernissasje på fyret – med eplemost i glasset og velkomsttale v/Olav. Stor stas var det!

6. desember var fyret åpent for at «hvem-som-helst» kunne komme og beskue verkene. Vel blåst, unge kunstnere!

Norske julehefter fra 1880 til i dag

25. november 2014

Tom Brenne - en engasjert foredragsholder

Tom Brenne - en engasjert foredragsholder

Tre arrangementer «slåss om publikum» i Hurum denne kvelden – tre arrangementer som alle tre kunne tenkes å være interessante for våre gjester. Men de blå stuene ble fylt opp akkurat passe. Med kaffe og kringle foran seg kunne publikum ta imot et engasjert innlegg fra Tom Brenne. Han har samlet på julehefter i ca. 20 år. Interessen begynte med hans store interesse for Mikkjel Fønhus. Dette engasjementet førte for øvrig til at han vant
48 000 kroner i Kvitt eller dobbelt. Men han oppdaget fort at Fønhus var en aktiv leverandør av tekster til juleheftene. Dermed sporet interessen over på disse heftene.

Publikum fikk mange eksempler på titler og forsider, smakebiter på tekster fra heftene og – ikke minst – eksempler på kunstbilag. Det var nemlig utbredt med kunstbilag – trykket på finere papir enn selve bladet og gjerne med stiplet kant slik at man kunne rive bildet ut.

Godordene haglet etter foredraget. Brennes sterke engasjement og store mengde kunnskap om norske julehefter imponerte. Kort sagt – en hyggelig kveld.

Kunstprosjekt for 7. klasse

10. og 12. september 2014



I uke 37 hadde vi besøk av de to 7. klassene på Sætre skole. Suksessen fra i fjor med tilsvarende klassetrinn fra Tofte og Filtvet skoler skulle forhåpentligvis gjentas. 60 elever fordelt med 30 pr. dag tilbrakte ca. 2 1/2 time på fyret. Kunstner, lærer og styremedlem på fyret, Olav Grimstad, var veileder i kunsten å lage en skisse av Filtvet fyr. Om en måneds tid vil han besøke klassene på skolen medbringende lerret og akrylfarger. Da skal skissen overføres til lerretet, farger skal blandes og bildene males.

I november vil alle de 60 kunstverkene henges opp i stuene på fyret. Foreldre og søsken vil inviteres til vernisage. Bildene vil være til salgs, og overskuddet går til klassekassa.

Det har vært fine dager...

Sommer 2014



Galleri Filtvet Fyr har hatt godt besøk denne sommeren, dog en god del under det vi hadde håpet på. Været får ta det meste av skylden for det. Vi har registrert ca. 500 personer færre innom enn i 2013.

Men mange fornøyde var dog på besøk, og mange viste stor interesse – både for kunstutstillingen, for fyret og ikke minst for Fyrhistorisk museum. Kan man være så ubeskjeden å si at det haglet med godord? Mange «benket» seg nede i filmrommet og så på de korte snuttene om venneforeningens historie, losens historie og ikke minst Hans Laaches historie fra oppveksten på Filtvet og krigsutbruddet 1940. Særlig Laaches historie falt i smak hos den eldre garde og hos de som har en viss lokal tilknytning.

Kunstutstillingen var også godt besøkt; det ble også solgt en del kunst. Vi som jobber som vakter på fyret i sommersesongen, har blitt vant til utsagn som «åhhh, så vakkert», «nydelige bilder», «flott kunst» og ikke minst «hva heter blåfargen på veggene». Til det siste: den heter «Gustaviansk blå».

Vi takker de fire kunstnerne Åke Berg, Eva Laila Hilsen, Magne Kjellesvik og Kikki Hovland for godt samarbeide!

Sommersesongen ble "jazzet i gang " av "Unique hot Five"

21. juni 2014

Trivelig konsert i ettermiddagssola

Trivelig konsert i ettermiddagssola

Så er sommersesongen endelig i gang på Filtvet Fyr. Seks godt voksne herrer i gruppa «Unique Hot Five» sørger for glade toner for å markere åpningen av årets kunstutstilling i Galleri Filtvet Fyr. To av årets kunstnere var også til stede – Eva Laila Hilsen og Åke Berg. Styreleder Knut-Arne Ekern sørget for at de to ble godt presentert for publikum.

Publikum samlet seg på den faste jazzkonsertplassen i sydveggen på naustet. Det var plass til flere, men dette var en lørdag hvor det foregikk mye i lokalmiljet. Så vi måtte nok dele publikum med andre arrangører. Flere av de som var til stede kom med ytringer som «Dette var den flotteste jazzkonserten dere har arrangert» og liknende. Det varmet.

Etter konserten ble alle invitert inn på fyret for å ta kunsten nærmere i øyesyn. Der inne ventet glass med godt drikke og anledning til å vandre rundt og kikke og prate med andre. Ikke minst kunne man prate med de to kunstnerne. Den muligheten var det flere som benyttet seg av

Utstillingen henger oppe til søndag 110. august

Det fyrhistoriske museet er offisielt åpnet

15. juni 2014

Folksomt på gårdsplassen

Folksomt på gårdsplassen

Søndag 15. juni kl. 13 – i strålende sol og litt heftig vind – ble Fyrhistorisk museum offisielt åpnet. Det var trengsel på gårdsplassen – en god trengsel. Ordfører Monica Vee Bratlie møtte opp i sin fineste ordførerstas og sørget for den høytidelige handlingen: Nasjonalfarget bånd foran døra til museet ble klippet over! «Fjordbandet» med Jan Thommessen i spissen sørget for fengende rytmer.

Venneforeningen serverte tapas med lokal eplemost ved siden av. Musikkens rytmer var så hyggelige at styreleder spontant bød en av de tilstedeværende damene opp til en vals. Det var mange blide ansikter og ditto gode ord om museet.

Museet er nå åpent de dagene sommerens kunstutstilling i Galleri Filtvet Fyr er åpen. Omvisning for grupper (kr. 500) kan evt. avtales spesielt.

Kunstprosjekt for 7. klasse

4. - 7. desember 2013

Fargerike bilder av fyret

Fargerike bilder av fyret

Høsten 2013 gjennomførte fyrstyret et prosjekt vi hadde tenkt på en stund – nemlig å invitere skolebarn til et kunstprosjekt på fyret.  I første omgang ble 7. klassene fra Tofte og Filtvet skoler invitert.  Opplegget besto i en formiddag på fyret hvor oppgaven var å lage en skisse av Filtvet fyr – eller deler av fyret.  Styremedlem og aktiv kunstner, Olav Grimstad, gikk rundt blant elevene og ga en hjelpende hånd.

Del to var at Olav møtte opp i klassen «hjemme på skolen».  Da fikk elevene utdelt et lite lerret og akrylfarger.  Skissen ble overført til lerretet – fortsatt med Olav som veileder.  Dette foregikk i oktober og november.

Den spennende delen for oss andre foregikk på fyret 4. til 7. desember.  Da ble alle bildene (45) hengt opp i de blå stuene.  Foreldre, besteforeldre, søsken og andre interesserte ble invitert inn.  Først var det vernisage for de nærmeste på kveldstid – med kaker og eplemost fra Eplegården.  Lørdag var det åpent for alle.  Stor stas og mange flotte malerier – 45 forskjellige, fargesterke bilder.

Kulturskolen i Hurum var så begeistret for opplegget at de tok ansvar for det økonomiske og la hele prosjektet inn i «Den kulturelle skolesekken».

"Verdi 200" på Filtvet fyr

8. november 2013

Marit Sehl og Ieva Berzina i fyrstuene

Marit Sehl og Ieva Berzina i fyrstuene

Lokalsamfunnet Filtvet har fostret operasangeren Marit Sehl.  Med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Operaskolen ved Sydney Opera House var hun en selvskreven gjest da  ideen kom om å henge oss på «Verdi 200» – markeringen av 200 årsdagen for Guiseppe Verdis fødsel.

Stuene fyltes av operaglade.  Det ble en strålende aften hvor Marit ledsaget oss gjennom musikk fra operaens spede begynnelse og frem til Verdis aktive år.

Små italienske retter med passende drikke til ble også servert.

Galleri Filtvet fyr sommeren 2013

Sommeren 2013

Inger Hoffs akvarell

Inger Hoffs akvarell "Sommerminner" på Filtvet Fyr

Sommeren 2013 var en fin sommer for Galleri Filtvet fyr.  Utstillingen var jevnt og godt besøkt gjennom hele sommeren, og alle kunstnerne fikk solgt bilder.  Det er stadig nye, ukjente gjester innom.  Det er fint, da spres budskapet om Galleriet på Filtvet til stadig flere mennesker.

De fire kunstnerne Jan Baker, Terje Risberg, Kristian Finborud og Inger Hoff var også godt fornøyde med galleriet.

Det er helt klart at kombinasjonen badeliv, lunsj på Villa Malla og kunst på Galleri Filtvet fyr er noe som slår godt an.  Når gjestene attpåtil kan få tilbud om hurtigbåt fra Aker Brygge til Filtvet, kan det jo bli en perfekt dag.  Denne sommeren var det imidlertid ikke helt perfekt flere ganger fordi båten ikke hadde god nok kapasitet.  Det håper vi Ruter kan rette på til sesongen 2014!

Utstillingsåpning og konsert ved Hot Club de Norvège 22. juni 2013

22. juni 2013

Jazzkonsert 2013

Jazzkonsert 2013

Så er vi i gang med årets sommersesong!  Været var egentlig ganske fint; det var forholdsvis varmt og tilløp til sol.  Men vinden tok oss – nesten!

Tre av årets utstillere var til stede og ble behørig presentert:  Jan Baker, Kristian Finborud og Inger Hoff.  Fyret var stappfullt av flott og variert kunst, og etter konserten var det en god del av publikum som tok turen inn.

Så alle kunst- og fyrinteresserte:  Nå er det bare å komme!

NRK "Sommeråpent" fra Filtvet 25. juni 2013

25. juni 2013

NRK Sommeråpent Filtvet Brygge juni 2013

NRK Sommeråpent Filtvet Brygge juni 2013

Den tredje sendingen i årets «Sommeråpent» ble altså lagt til Filtvet  Dette var ikke noe arrangement for Filtvet fyr, men vi holdt fyret åpent store deler av dagen.  Det kunne jo hende noen var interessert i å se fyret også.  Det viste seg at folk hadde nok med å bivåne sommerbåten og det som skjedde på Filtvet brygge.  Der hadde lokale entusiaster virkelig lagt seg i selen for å lage en uforglemmelig dag for lokalbefolkningen.

Selvom det ikke var noen innslag på eller om fyret (dog så vi den lokale veiviseren Eva i et glimt oppe i lykterommet), ble fyret i løpet av sendingen omtalt som «ikonbygget» og vi synes alle det var en glimrende kulisse bak intervjuobjektene på sommerbåtens akterdekk.

Kunst og konsert - under en polar himmel

2. og 3. februar 2013

Berit Meland og Olaf Storø

Berit Meland og Olaf Storø
  • Berit Meland – sang
  • Olaf Storø – grafikk og lysbilder
  • Bjørn Gundanes – perkusjon

2. og 3. februar 2013 sto Filtvet fyr i Svalbards tegn.  Olaf Storø – bosatt på Svalbard – kom sydover til Filtvet fyr med 25 grafiske trykk med motiv fra Svalbard.  Lørdag kveld  viste han også lysbilder og fortalte om livet der oppe i nord.

Berit Meland – oppvokst og bosatt i Hurum – men nå også hyppig gjest på Svalbard, flettet vakker sang inn i Olafs historier.  Og for å gjøre det enda mer stemningsfullt, fikk Bjørn Gundanes polar-stemningen inn via sitt slagverkutstyr.

De blå stuene var fulle av lyttende gjester som da de ankom ble servert litt tapas og godt drikke i glasset.  Mange fornøyde ble observert.  Søndag var utstillingen åpen om formiddagen, og flere gjester tok Olafs kunst i øyesyn.

Jonas Fjeld og Ben Basgård august 2012

12. August 2012

Publikum sitter litt på skjeve i fyrhagen, men scenen var vannrett.  Og utsikten upåklagelig!

Publikum sitter litt på skjeve i fyrhagen, men scenen var vannrett. Og utsikten upåklagelig!

Endelig spilte værgudene på lag med Filtvet fyr!  Det var en strålende sommerettermiddag og mange gjester fant veien til fyrhagen.

Jonas Fjeld og Ben Basgård hadde publikum i sin hule hånd i bortimot to timer (med en pause midt i).  Kjente sanger trillet ut som perler på en snor – bundet sammen med små historier.

Jazzkonsert ved Stokstad/Jensen Trad Band

16. Juni 2012

Jazzkonsert Stokstad Jensen Trad Band

Jazzkonsert Stokstad Jensen Trad Band

Himmelens sluser åpnet seg over Tofte-/Filtvetområdet lørdag formiddag.  Vannet flommet, bekkene ble digre og fjorden ble farget brun langs land.  Som så mange ganger før ble «Yr.no» flittig sjekket.  Kunne dette gå bra?

Det gjorde det faktisk!  Regnet stoppet og sola tittet frem.  Men det blåste en sur vind.  Det var heldigvis ganske mange som trosset det sure været og ønsket å få med seg jazzen på fyrstranda.  Musikerne hutret i motvinden, men ga publikum en god dose glad musikk.  Trivelig var det!

Utstillingsåpning i forbindelse med konserten 16. juni

15. juni 2012

Per Fronths bilde

Per Fronths bilde "Bridge" var med på utstillingen

I forbindelse med konserten ble også sommerens utstilling i «Galleri Filtvet Fyr» åpnet.  Tre av de fem kunstnerne var til stede – Ragnar Sten, Helle Tangen og Lasse Kolsrud – og de ble behørig presentert av styreleder Knut-Arne Ekern.  I pausen samt etter konserten ble utstillingen tatt nærmere i øyesyn av mange blant publikum.

«Hvorfor kalles dette kunst?»  Om å forstå moderne kunst.
v/Berit Myhrvold – 15. mars 2012

Fulle stuer var det denne kvelden i mars.  Kveldens tema lokket.  Ble vi klokere?  Det er kanskje litt usikkert.  Men fint, var det.

Før Myhrvold tok ordet, ga 9 unge sangere fra Hurum kommunes kulturskole oss en smakebit av hva de kan prestere.  Det satt mange imponerte tilhørere i stuene etterpå.  Takk skal dere ha – og takk til sanglærer’n Tor-Einar Vea!

"Haakon VII og angrepet på Norge" - ved Tor Bomann-Larsen onsdag 30. november 2011

30. november 2011

Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen

Forfatteren Tor Bomann-Larsen hadde virkelig et lydhørt og interessert publikum i sin hule hånd på fyret denne blåsende siste kvelden i november.  Han leste litt fra og snakket om sin siste bok, bind 5 i verket om Kong Haakon – «Æresordet».

Det var spennende, og flere av tilhørerne hadde også spørsmål å stille – ikke bare om innholdet, men også om det å grave seg ned i kildene, det å velge stoff og det å oppdage ukjente brev og historier.

"Et liv i isen" - ved Jan Ove Ekeberg torsdag 27. oktober 2011

27. oktober 2011

Jan Ove Ekeberg

Jan Ove Ekeberg

En eksklusiv, interessert gruppe tilhørere fylte de blå stuene for å høre Jan Ove Ekeberg fortelle fra boken sin om polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm.  Tilhørerne fikk også en gjennomgang av de store polarferdene på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.  Ekeberg fortalte også om sine romaner med  Norges historie på 1200-tallet som bakteppe.

Adolf Henrik Lindstrøm var en svært viktig person for gjennomføringen av polarferdene; han sørget både for et sunt kosthold og for et godt, sosialt liv ombord.

I boken «Et liv i isen» forteller Ekeberg at den tykke amerikanske pannekaken var Lindstrøms største suksess.  Otto Sverdrup fikk ikke Lindstrøm til å gi ham oppskriften, men Sverdrup laget en skisse av den.  Denne skissen står i Ekerbergs bok.  Fyrstyret sørget for at tilhørerne fikk anledning til smake på Lindstrøms «Hotcakes» – med kanadisk lønnesirup på.

Konsert med "Trio de Janeiro" søndag 7. august 2011

7. August 2011

Trio de Janeiro

Trio de Janeiro

Beklageligvis ble det potensielle publikumet skremt av grå himmel og regndråper.  Bare ca. 90 personer fant veien til fyrhagen denne søndagsettermiddagen.  Det var synd, for de som ikke kom,  gikk glipp av en strålende konsert gitt av et strålende opplagt band!  Mot slutten av konserten fant til og med sola veien til fyrhagen!

Tom Lund – i NRK P2’s program «Jazzklubben» den 9. august (reprise fra mai) omtalt som «Norges ukronede bossa nova-konge» – loset publikum gjennom konserten med humor og glimt i øyet.  De tre musikernes virtuositet var det bare å gi seg over av.  Publikum – under paraplyer og med regntøy – lot seg sjarmere av både ord og toner.  Anne Marie Giørtz’ sang smøg seg smektende inn i alle og Frøydis Grorud briljerte på både fløyte og sopransaksofon.

Sommerutstillingen 2011

25. juni til 14. august 2011

Gunn Vottestad Sommerutstillingen 2011

Gunn Vottestad Sommerutstillingen 2011

Sommerutstillingen er historie – forhåpentligvis god historie for de involverte.  De fire kunstnerne, Dang Van Ty, Gunn Vottestad, Petite Werenskiold Skaugen og Tonje Bones fylte rommene på fyret med vakker kunst – både grafikk, malerier og glass.

Alle tre var godt fornøyde med salget, og alle satte pris på mottakelsen de hadde fått på Filtvet fyr

Sommerens vær var jo ikke helt slik som vi hadde ønsket oss, men det var fine dager innimellom som trakk folket til strandkanten.  Mange dager var værmessig godt egnet til galleribesøk, og mange fant veien til fyret.  Venneforeningens styre sier seg absolutt fornøyd med sommeren.

Konsert med "Hot club de Norvege" og utstillingsåpning lørdag 25. juni 2011

25. Juni 2011

Konsert med

Konsert med "Hot club de Norvège" og utstillingsåpning lørdag 25. juni 2011

Været er alltid et samtaleemne før utendørs arrangementer.  Så også på Filtvet fyr.  De to siste årene har vi vært veldig uheldige.  Nå drømte vi altså om opphold (helst sol), lite vind og en fin stund i fyrhagen.

Og det ble det!  Rundt 150 mennesker kranset naustet og lyttet til bandets flotte musikk og hyggelige kommentarer.  Og hyggelige kommentarer har fyrstyret også fått i ettertid.

Bare en av kunstnerne kunne være til stede – nemlig Gunn Vottestad.  Hun ble behørig presentert.  Kongsberg Glassblåseri var også representert ved en av verkstedets assistenter.  Sommerens utstilling på Galleri Filtvet fyr ble erklært åpnet.  I pausen var det kø i stuene inne på fyret for å ta kunsten nærmere i øyesyn.  Salg ble det også!

Færder'n med åpent fyr fredag 17. juni 2011

17. juni 2011

Filtvet Fyr Færderseilasen 2011

Filtvet Fyr Færderseilasen 2011

Færder’n ble selvsagt avviklet – dog en uke senere enn vanlig.  Det var et skikkelig grisevær med øs, pøs, plaskene regn, men god vind gjorde at de første båtene passerte Filtvet fyr allerede i 14 – 15-tiden.  Fyret er et flott sted å beskue seilasen!  Det er plassert en bøye rett utenfor fyret, og alle må passere på «vår side» av den.  De går praktisk talt i fjæresteinene!  Mye flotte spinnakere og fine farger var å se.    Vår lokale fotograf var litt treg med kamerabruken, så alle de fine spinnakerne hadde passert da bildet til høyre ble tatt.

"På to hjul i Europa" 21. januar 2011

21. januar 2011

Eva og Fred Nederhoed Sykkel Tur i Europa

Eva og Fred Nederhoed Sykkel Tur i Europa

Fred Nederhoed hadde 24 tilhørere i sin hule hånd da han fortalte om sine mange sykkelturer rundt omkring i Europa – med hovedvekt på  landene øst på kontinentet.  Han hadde mange bilder å vise frem – både av sin reisepartner Eva, men også av folk og fe de traff langs veiene.

"Et møte med Afrika" 29. September 2010

29. september2010

Et møte med Afrika

Et møte med Afrika

Hilde Huus Hansen fortalte om sitt møte med Senegal.

.

 

 

Konsert med Kari Svendsen 15. august 2010

15. august 2010

Konsert med Kari Svendsen

Konsert med Kari Svendsen

Etter en sommer som ikke akkurat har overøst Østlandet med stabilt, varmt vær og med de siste års konsertvær friskt i minne, var det med stor spenning vi nærmet oss konsertdagen med Kari Svendsen og Kjetil Skaslien.

Noe endte godt og noe endte ikke fullt så godt.  Kjetil Skaslien måtte dessverre kaste inn håndkleet pga problemer med fingrene.  En trekkspillvirtuos med kranglete fingre er selvsagt ingen god kombinasjon.  Men Kari Svendsen spiller ofte alene, og tok det på strak arm

Det gode som hendte var at været var flott – passe varmt, litt vind og SOL.  Ca. 150 personer fant veien til fyrhagen og hadde en morsom stund med Kari Svendsen.  Det ble både allsang og fellesklapp (på riktige steder), mye latter og mange vippende rytmeføtter.  Kjente viser gjorde også at mange sang med der de satt.

Galleri Filtvet Fyr 2010

19. juni til 15. august 2010

 Litografier av Marilyn Amatruda og skulptur laget av Nina Due

Litografier av Marilyn Amatruda og skulptur laget av Nina Due

Årets sommerutstilling i Galleri Filtvet Fyr hang oppe fra 19. juni til 15. august.  For første gang holdt vi åpent hele uka bortsett fra mandag i juli måned.  I juni og august var det åpent som tidligere – fredag, lørdag og søndag.  Det var tidvis ganske stille i uka, men enkelte dager var det et jevnt sig av utstillingsbesøkende og ivrige fyrentusiaster.  Søndager er uten tvil de store utstillingsdagene.

De tre kunstnerne,  Marilyn Amatruda (grafikk), Nina Due (grafikk og skulptur) og Silvia McLoughlin (kunsteramikk) fikk mye positiv omtale av de mange som fant veien til fyret.  Alle tre fikk solgt av kunsten sin, og galleriet solgte kunst for noe over 70 000 kroner.  Det er vi veldig fornøyde med; kunstnerne uttrykte også tilfredshet med salget.

Utstillingsåpning og jazzkonsert

19. juni 2010

Cellar Jazzband konsert i aksjon

Cellar Jazzband konsert i aksjon

Nok en gang ble et arrangement på fyret ødelagt av dårlig vær.  I timene før konsertstart gikk det noen kraftige byger over området, og dette skremte nok mange av de potensielle tilskuerne bort.  Det var heller glissent foran Cellar Jazzband da de spilte opp.  Men de trofaste jazz-tilhengere hadde en fin, men kald, stund i fjæresteinene.  Musikerfingrene ble frosne, og det var etterhvert ikke så lett å la dem løpe lett over klarinettklaffene.  De rundet derfor av etter ca. en time.

Kunstkeramikeren Silvia McLouchlin var til stede på konserten, og hun ble behørig presentert.  Mange fant veien inn på fyret for å ta utstillingen nærmere i øyesyn.

Åpent "julefyr" - onsdag 2. desember 2009

2. desember 2009

Julestemning på Filtvet Fyr

Julestemning på Filtvet Fyr

Venneforening inviterte  til «Jul på fyret».  Fra Lier kom Mari Kvakkestad med vakre julekranser, engler i tovet ull og dompapper i samme materiale.    Saksofonrekka fra Tofte Musikkorps sørget for akkompagnement til julesangene.

Terje Vigen - med tekst og trommer

21. Oktober 2009

Bølgeslag og storm illustrasjon

Bølgeslag og storm illustrasjon

Tiril b Bjørkvold fremførte Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen» for et lydhørt publikum.  De blå stuene var fulle, og man kunne høre den berømte knappenålen falle!  Som musikalsk ledsager hadde hun valgt slagverkeren Anders Braathen. Han illustrert bølgeslag i både storm og stille samt dramatiske hendelser på instrumentene sine.

Nok en gang fikk vi demonstrert at de blå stuene egner seg veldig godt til denne typen arrangementer.

Maj Brit Andersen på fyret med "Rippel Rappel"

16. august 2009

Maj Britt og Sætre pikekor

Maj Britt og Sætre pikekor

Som avslutning på sommersesongen 2009 hadde styret invitert Maj Britt Andersen med forestillingen «Rippel Rappel».  Hun hadde med seg Svenn Erik Kristoffersen på piano.  Maj Brtt samarbeider ofte med barnekor, og vi var svært glade for at Sætre Pikekor kunne være med oss denne søndagen.

Fyrhagen ble fylt opp med ca. 250 store og små som koste seg i en snau time sammen med Maj Britt og korjentene.

På bildet til høyre er Maj Britt og koret i full aktivitet foran publikum.  Vi tok i bruk enda et nytt sceneområde, og var veldig fornøyde med det!

Sommerutstilling på Galleri Filtvet Fyr

21. juni til 16. august

Anne Kristin Hagesæthers litografi

Anne Kristin Hagesæthers litografi "Drive"

Sommeren 2009 fylte både grafikk og skulptur rommene på fyret.  I de to blå stuene presenterte Giske Sigmundstad og Anne Kristin Hagesæther grafikken sin.  I trappeoppgangen og i vaktrommet i 2. etasje hang Søssa Magnus’ humoristiske bilder, mens Nina Nesje presenterte skulpturer i siderommet og i vinduskarmene i de blå og den gule stuen.

Jazzkonsert

21. juni 2009

Sommerutstillingen ble tradisjonen tro blåsi i gang av Cellar Jazzband.  Publikum samlet seg syd for naustet, og lyttet fornøyde til musikken.  Årets ustillere ble presentert; to av dem var til stede:  Søssa Magnus og Anne Kristin Hagesæther.  I pausen ble utstillingen erklært åpen, og mange publikummere tok turen inn i fyrbygningen for å ta den nærmere i øyesyn.

Færder'n - åpent fyr

13. juni 2009

Færderseilasen 2009

Færderseilasen 2009

Det er hyggelig å ha åpent fyr under Færderseilasen.  Det er mye folk ute, og noen har lyst til å stikke innom fyret.   Ingen servering tilbys; den overlater vi til Filtvet vel og Villa Malla.  Denne junidagen blåste det friskt fra nord, og båtene fór forbi.  Bildet til høyre er tatt fra fyret og sydover.

Fyr i Ytre Oslofjord - kåseri ved Bjørn Enger torsdag

12. februar 2009

Bjørn Enger er sterkt engasjert i arbeidene på Struten og Strømtangen fyr.  Der foregår også mye dugnadsarbeid – akkurat som på Filtvet fyr.

En reise med Den transsibirske jernbanen

Torsdag 29. januar 2009

Nestleder Randi Maakestad i venneforeningens styre og mannen hennes, Olav, tok denne reisen høsten 2008.  De ville gjerne dele opplevelsen med medlemmene, og vi inviterte derfor til kåseri- og billedkveld.  Stuene ble fylt opp av interesserte.

Kunstutstillinger i perioden 2004 - 2008

2004 - 2008

Sommerutstilling 2007

Sommerutstilling 2007

I 2008 var arbeider av de to grafikerne Rolf Nerli og Ynge Reidar Vold å se på fyret.  Ved siden av disse to viste Anne Gro Torstvedt sine glassfat og -smykker.  Denne sommeren hang også fotoutstillingen «10 år med Filtvet Fyrs Venner» i vaktrommet i 2. etasje gjennom hele sommeren.  Dette var en markering av at det var 10 år siden stiftelsesdagen 15.4.1998.

Beate Strindberg disponerte de blå stuene med sin grafikk i 2007, mens Kristine Fornes inntok den gule stuen og siderommet med sin tekstilkunst.  For første gang ble også vaktrommet i 2. etasje brukt til utstilling.  Der regjerte Tiril b Bjørkvold med sin fotokunst – bilder trykket på ubearbeidete masseark fra Södra Cell Tofte AS.

2006 sto i glasset tegn med Maud Forsblad og Kari Ulleberg som utstillere.  De fikk følge av grafikeren Tore Stoa.  Han hadde med seg bilder med maritimt tilsnitt.

Konrad Mehus og Bente von Krogh viste i 2005 henholdsvis smykker og keramikk.

Sommeren 2004 ble den første kunstutstilling presentert.  Da var det meste av 1. etasje restaurert, og det var mulig å invitere gjester inn.  Utstillingen var viet lokale kunstnere – eller kunstnere med lokal tilknytning.  Da presenterte vi Geir Harald Samuelsen, Olav Grimstad, Isabel Aragon og Målfrid Rønneberg.

Andre utstillinger

Høsten 2005 monterte vi fotoutstillingen «Utsikt fra Filtvet Fyr 1905 – 2005».  Dette var et ledd i markeringen av unionsoppløsningen.  Vi fant frem til bilder av båter som hadde passert fyret jevnlig og bilder av hendelser rundt fyret.  Denne utstillingen var veldig populær blant publikum, og det meste av den henger fortsatt oppe i vinterhalvåret.

Filtvet Fyrs Venner får Hurum kommunes Kulturpris

31. oktober 2006

Styreleder Knut-Arne Ekern har mottatt kommunens Kulturpris

Styreleder Knut-Arne Ekern har mottatt kommunens Kulturpris

Til mange hardt arbeidende dugnadsfolk, trofaste medlemmers og et ydmykt styres store glede mottok Venneforeningen Kulturprisen 30. oktober 2006.  Utdelingen foregikk før kommunestyremøtet denne dagen.  Styreleder Knut-Arne Ekern mottok et litografi av Anne Kristin Hagesæther, et diplom samt blomster.  De mest involverte medlemmene fikk også hvert sitt diplom.  Det var et stort øyeblikk for mange.

Konserter før 2009

2004-2009

Fullt i fyrhagen da Odd Børretzen var på besøk 29. juli 2006

Fullt i fyrhagen da Odd Børretzen var på besøk 29. juli 2006

Cellar jazzband har vært trofaste på fyret siden vi startet opp med jazzkonsert.  Som været varierer, varierer også publikumsantallet.  I 2004 – da vi åpnet offisielt med ordføreren til stede – regnet det, og kun 60 personer sto der under papaplyene sine.  Andre ganger har over 150 tilhørere funnet veien til fyret.

Visekonserter

Viser synes vi passer fint i fjæresteinene på Filtvet Fyr, og venneforeningen har arrangert flere av dem.  De finner gjerne sted ved avslutning av sommerens kunsstutstilling.

Den første visekonserten fant sted i 2005.  Da fikk vi besøk av Evert Taubes Venner.  Da hadde vi rekord inntil da av besøkende:  220 betalte inngangsbillett.

2006 ble et spesielt år på visefronten.  Odd Børretzen donerte en konsert til Filtvet Fyrs Venner på Olsokdagen.  Han kom seilende i båten sin kvelden før, la til i havna og møtte noen i fyrstyret til et måltid om kvelden.   Lisa Kristin Strindberg (hytte på Filtvet og dengang ansatt i NRK) hadde formidlet kontakten.  Hun deltok på konserten og med seg hadde de Knut Wollebæk på gitar.  Bildet til høyre er fra denne konserten.  Med stort og smått var over 400 personer innenfor gjerdet denne Olsokdagen.

2007 kom Røyken-trubaduren Steen-Vidar Larsen og avsluttet sommerutstillingen den 19. august.  Med seg hadde han Øystein Rian på gitar.  Det var et ufyselig vær, kaldt og småvått.  Publikum bla plassert inne i naustet mens musikerne fikk tilhold i et telt på utsiden.  De ble kalde på fingrene etter hvert.

«Fyrlykta – Erik Bye Visescene» sto på programmet 17. august 2008.  De kom fra Asker og besto av Liv Stenersen og Øyvind Kjus.  De sees på bildet til høyre.

Kåserier før 2009

2005-2009

Torbjørn Færøvik holdt foredrag om

Torbjørn Færøvik holdt foredrag om "Kina - en reise på livets elv" 6. november 2007

Det er et sterkt ønske fra fyrstyret at fyrbygningene skal brukes også i vinterhalvåret – ikke bare til utleie.  Derfor har vi prøvd å fylle rommene med meningsfull aktivitet også i den kalde og mørke tiden.  Det er veldig flott å være inne i fyrbygningen når det mørkt, det blåser og sjøen slår opp rundt huset.

Kåserier og foredrag vi har hatt før 2009:

Januar 2008:  «Fremtiden i våre hender – gjenbruk av tekstiler» ved Eva Synnøve Bryn

Desember 2007:  Berit og Günther Salzmann demonstrerte hvordan vi kan pynte til jul

November 2007:  Torbjørn Færøvik holdt foredrag om «Kina – en reise på livets elv».  Se bilde til høyre.

Oktober 2006:  Nils Johan Rønniksen viste lysbilder og fortalte om «Ho-Ho’s jordomseiling 1933 – 1936.

Mars 2006:  Unni og Arne Smith viste bilder og fortalte om «R/S Livs jubileumstur til Nord-Norge i 1995».