Filtvet fyr er tidligere Buskerud fylkes eneste operative fyr og ligger på sydspissen av Hurumlandet ved innseilingen til den trange delen av Oslofjorden, og har hatt stor betydning for navigasjonen i den svært trafikkerte skipsleden inn til hovedstaden.
Den første fyrlykta på Filtvet Fyrstasjon ble tent i 1840 og ble oppsatt i gavlveggen i en privat bygning bak den nåværende fyreiendommen. Etter hvert som skipstrafikken økte utover på 1800-tallet, fikk også fyret større betydning. Christiania og Drøbak Havnekommisjon vedtok derfor å erverve egen eiendom på stedet i 1874, og påbegynte deretter byggingen av en ny fyrstasjon på et oppfylt skjær – slik den nå ligger.
Den nye fyrstasjonen sto ferdig i 1877
Den fikk nå fast betjening som bodde i egen innredet leilighet i fyrbygningen. Fyrlykta var installert i et karnapp i bygningens annen etasje. På taket var det bygd et tårn for den nye tåkeklokka. Hammeren, som i tåkeperioder skulle slå på klokka hvert 4. sekund, ble drevet av et urverk—en streng med lodd som gikk gjennom alle etasjene og som fyrvokteren måtte trekke opp.
Fyrbygningen fremstår i dag stort sett som ved oppføringen i 1877, men hadde opprinnelig flere bygningsmessige detaljer i sveitserstil. Bygningen ble malt gul slik standard fyrfarge var den gangen.
Senere har det skjedd en rekke tekniske forbedringer på fyret. I 1891 ble det installert et ”klippapparat” som ga blinkende lys i sektorer som markerte farlig farvann. I 1919 fikk fyret elektrisitet—som en av landets første fyrstasjoner. Klokketårnet ble revet og erstattet med elektrisk tåkesirene. Linsen ble flyttet opp på taket i et lyktehus med utvendig galleri slik det fortsatt fremstår.
Som ledd i fyrvesenets store automatiseringsbølge på 1980-tallet, ble Filtvet Fyr avfolket og automatisert i 1985. Det gamle fyret ble nedlagt og erstattet med et automatfyr på en betongsøyle foran den gamle bygningen.
Filtvet fyr ble fredet i 1997.
Filtvet Fyr ble fredet i 1997. I begrunnelsen for fredningsvedtaket er det bl.a. påpekt at fyrstasjonen ”er et kulturminne av nasjonal verdi” og at ”det er en god representant for det lille trefyret med tett sammenstilte hus”. I fredningsvedtaket inngår alle bygningene og hele eiendomsarealet med den gamle hagen og stranden.
I 2000 ble Filtvet Fyr overdratt fra Staten til daværende Hurum kommune, som i sin tur inngikk en avtale med «Filtvet Fyrs Venner». Venneforeningen står for restaurering, vedlikehold og drift av fyret som kulturinstitusjon.
Formålet med foreningen Filtvet Fyrs Venner er å restaurere og drive fyret til allmennhetens beste. Det innebærer å vedlikeholde både bygninger og hage samt sørge for aktiv bruk av eiendommen til ulike formål.