Galleri Filtvet fyr sommeren 2024

Etter jazzkonserten lørdag 22. juni blir det som vanlig vernissage inne på fyret ca. kl. 18.00. Fem kunstnere blir med oss denne sommeren – en samling godt etablerte norske kunstnere.

Sverre Koren Bjertnæs blir å finne i de blå stuene (den mot syd). Han er født i Trondheim i 1976. Som 15-åring debuterte han som utstiller i Nerdrumskolens gruppeutstilling hos Blomqvist i Oslo. Som ung tenåring var han elev hos Tore Bjørn Skjølsvik i Trondheim, senere ett år hos Odd Nerdrum før han gikk på Statens kunstakademi 1995 – 1999. Han var også to år på ErtEZhogeschool voor den kunsten i Enscede, Nederland. Bjertnes hadde et samarbeid (nå avsluttet) med Bjarne Melgaard. Sammen hadde de flere utstillinger i Norge og i utlandet. I 2019 ble han tildelt Norsk Kulturråds 10 års «Stipend for etablerte kunstere».

Petite Werenskiold Skaugen (f. 1947) vil dele de blå stuene med Bjertnes. Hennes bilder blir hengt opp i «blå stue nord». Skaugen var med oss også i 2011. Hun har utdannelsen sin fra Ecole des Beaux-Arts i Grenoble, Frankrike og fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (Kunst- og håndverksskolen – senere Kunsthøgskolen i Oslo). Musikk, folkekunst og reiser gir inspirasjon til Skaugens bilder. Et kjennetegn er frodige farger og dekorative former. Petite Werensiold Skaugens bilder er vist på en rekke utstillinger rundt omkring i landet – både separat- og kollektivutstillinger.

Gunhild Vegge og Lasse Kolsrud vil holde til i siderommet (det hvite rett frem i 1. etasje) . De to er gift og arbeider både hver for seg og i fellesskap. De er født i henholdsvis 1960 og 1959). Det er som tospann vi møter dem på fyret. Når de jobber sammen, jobber de med en serie. De har gjennomført flere slike serieprosjekter – bl.a. relatert til Prøysen og Børli. På fyret kommer de med serien «Kiempers fødeland: 1814 – 2014.» De viser håndtrykte fargetresnitt «fra mer eller mindre sentrale datoer og hendelser i nasjonens historie i løpet av 200 år med «Kongeriget Norges Grundlov». Her blandes alvor, humor og ironi fullstendig etter forgodtbefinnende». Begge to har sin utdannelse fra Statens kunst- og håndverksskole. Vegge og Kolsrud har deltatt i mange utstillinger rundt om i landet. Lasse Kolsrud er også en aktiv musiker. Vegge og Kolsrud var med på fyret sommeren 2012.

Dzevad Handzic er siste mann ut som utstiller denne sommeren. Han vil dere finne på vaktrommet i 2. etasje. Dzevad er født i Bosnia Hercegovina i 1956 og kom til Norge tidlig på 1990-tallet. Utdannelsen sin har han fra Kunstakademiet i Sarajevo (1978). Han sier om seg selv at «kunstkarrieren begynte med maling av landskap og mennesker; dette har utviklet seg gjennom årene og tatt en annen retning mot pop-art, fylt med tegneserier fra min barndom. Gjennom årene har jeg hatt flere utstillinger i Norge. Ved å gjøre maleriene mine tilgjengelige på print, håper jeg flere vil få glede av bildene jeg lager.»