Fyrtreffene tar «sommerferie»

Ja, ja – sommerferie og sommerferie. Det er skrevet med anførselstegn. I skrivende stund legger snøen seg på bakken, men den forsvinner nok fort.

Tre fyrtreff er gjennomført etter jul. Den ovennevnte snøen la kjepper i hjulene for oss på nyåret. Det planlagte første møtet, 18. januar, ble ikke gjennomført før 15. februar. Snøen lå meterhøy (faktisk!) i nedkjørselen og det dro litt ut med brøytingen. Men altså – 15. februar inntok Elisabeth Jørgensen (ida-Elisabeth) fyret og stuene ble fulle. Hun bidro med «Fakta, fortellinger og funderinger om norske fyr» – med bakgrunn i boka si «Fyret skal være tent!».

To uker senere – 29. februar – var det venneforeningens egen lokalhistoriker, Knut-Arne Ekern, som tok opp temaet «Hva skjedde med kapteinen på Blücher?». Det er en interessant historie med flere variasjoner. Var han ombord i flyet som styret utenfor Tofte noen dager etter 9. april? Var det en ulykke, var det sabotasje, var det bestilt??? Det er ingen klar konklusjon, men det er lov å spekulere litt. Stuene på Filtvet fyr var stappfulle denne dagen også. Historier fra 2. verdenskrig er stadig aktuelle og interessante.

Så gikk det bare en uke før Fred Nederhoed tok oss med på et nordnorsk eventyr. Fred har jobbet som lærer, og tidlig i sin lærerkarriere tilbragte han og familien syv år i Gryllefjord på Senja. Fra den perioden viste han bilder og fortalte om møter med mennesker, om naturen og om historier fra lokalmiljøet.

Det ga tre godt besøkt fyrtreff denne sesongen.